Джошуа Бел свири пред кубинските деца

Джошуа Бел свири пред кубинските деца

Преди да гостува в София

Световноизвестният цигулар Джошуа Бел стана част от официална делегация на Комитета за изкуства и хуманитарни науки към Президента на САЩ, която пристигна в Хавана. Като част от посещението, бе срещата на американския виртуоз с ученици от Началното училище „Мигел Фернандес Роиг”, разположено в централната част на кубинската столица. Деца от първи до трети клас присъстваха на и разговора, съпроводен с импровизиран рецитал на изтъкнатия музикант. Пред кубинските деца Джошуа Бел изпълни фрагмент от пиеса на Йохан Себастиан Бах, която прозвуча от неговия неизменен спътник в музиката- цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г. Изявеният цигулар си припомни началото на своята впечатляваща кариера, за която разказа подробности пред учениците. „За първи път съм в Куба и се чувствам вдъхновен”, отбеляза Джошуа Бел в ексклузивно интервю за Кубинската новинарска агенция ACN. „Днес успях да се запозная с няколко млади музиканти и останах изненадан от ентусиазма и любовта, които изпитват към изкуството”, посочи той. „Смятам, че е фантастично да имаме такъв обмен, който ни позволява да се опознаем по-добре. Когато се завърна у дома, ще изготвя планове, за да се върна и да реализирам няколко проекта тук”, добави забележителният цигулар.

Целта на делегацията, в която участва Джошуа Бел, е да укрепи културните връзки между САЩ и Куба, като част от политиката за възобновяване на взаимоотношенията на страните, чието начало бе положено с визитата на Барак Обама на Острова на свободата. Във фокуса на посещенията са образованието в областта на изкуствата и хуманитарните науки, културния обмен и културните индустрии, съобщава информационната агенция „Prensa Latina” . Комитетът за изкуства и хуманитарни науки към Президента на САЩ е консултативен орган на Белия дом по въпросите на културата и работи директно с големите културни институти, федерални агенции, както и с частния сектор. Близо 20 творци, сред които цигуларят Джошуа Бел и музикантите Ъшър, Дейв Матюс, Смоуки Робинсън, бяха посрещнати от официални лица на Министерството на културата на Куба. Те проведоха срещи в звукозаписните студия „Егрем”, в Университета за изкуствата, Музея „Ърнест Хемингуей”, Националния институт по изящни изкуства и Театъра „Алисия Алонсо”- Хавана.

Джошуа Бел ще гостува и в България. Неговият предстоящ концерт в София е централното събитие от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Музикантът ще свири на 13 май в зала 1 на НДК от 20:00 часа в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио под палката на Максим Ешкенази. Прочетете повече ТУК и поръчайте билети ТУК