Доминго открива Операта в Дубай

Доминго открива Операта в Дубай

В края на лято 2016

Вече стана известна датата, на която ще бъде официално открита Операта в Дубай. На 31 август новото културно средище ще отвори врати за почитателите на белкантото с галавечер, в която главно действащо лице ще бъде Пласидо Доминго. Първите две заглавия, които ще бъдат поставени, са оперите „Ловци на бисери” от Жорж Бизе и „Севилският бръснар” от Джоакино Росини. Първият балетен спектакъл, който ще бъде изигран на сцената на Операта в Дубай, е „Копелия” от Лео Делиб, като постановката ще бъде дело на Държавната опера и балет на Новосибирск. Очаква се потвърждение и за гостуването на Бежар Балет от Лозана. В концертния афиш на новата музикална зала се предвижда гостуване на оркестъра „Еуропа Галанте”, дирижиран от Фабио Бионди , чиято програма ще включва „Годишните времена” от Антонио Вивалди. Прощалното турне на Хосе Карерас също ще мине през Дубай, като концертът се планира за следващия сезон.

Операта в Дубай разполага с повече от 2000 места. Дизайнът на Операта в Дубай е дълбоко вкоренен в морската история на страната, като арабските кораби се превръщат във вдъхновение за архитектурния вид на сградата. Новата културна институция ще бъде уникална и с това, че ще има възможност да се трансформира в три режима – театрален салон, концертна зала и във форма с "равен под", подходящо за тържества и балове. Гъвкавостта и мултифункционалността на мястото в съчетание с качеството на материалите и облицовките гарантират високото ниво на изпълнение на строителството и липсата на какъвто и да било компромис между всеки от трите режима.

В режим на театрален салон пространството ще бъде подходящ за оперни, мюзикъли, балетни и танцови изпълнения, мащабни театрални продукции, лекции и конференции. Седящите места ще бъдат между 1940 и 2040 в зависимост от конфигурацията. В режим на концертна зала пространството се преобразява с поредица от кули на сцената, за да се създаде една акустична обвивка, която обгражда оркестъра, и рефлектори, които да подобрят акустиката и отразяват звука. Подуимът може да има различен размер в зависимост от гостуващия оркестър. В режим "равен под", залата ще побира 1000 гости, като в нея ще се организират пищни сватби, фирмени празненства и др. Салонът ще може да се конфигурира и за търговски изложения, изложби, приеми и т.н., като се осигури допълнително обзавеждане за съответната цел.