На сцената в “Бал с маски” - зрелищно предсказание, омраза, скрита зад венецианска маска и едни от най-добрите изпълнители на съвремието

На сцената в “Бал с маски” - зрелищно предсказание, омраза, скрита зад венецианска маска и едни от най-добрите изпълнители на съвремието

21 април, 19ч., зала 1 на НДК

Броени часове преди суперпродукцията “Бал с маски” в Зала 1 на НДК (21 април), организаторите издават подробности за нейната визуална страна. Повече от месец от Монте Мюзик и Държавна опера Русе работят по зрелищните детайли в шедьовъра на Верди. Най-трудоемко се оказало създаването на венецианските маски, тъй като организаторите изискали те да бъдат автентични и ръчно направени. Наложило се изработване на над 50 маски за сцената на бала, в която се случва развръзката на операта и която във визуално отношение е изключително мащабна – освен хора на Русенската опера, се появява и балет, който със своето изпълнение подсилва емоцията от оперното преживяване.

Мъжки хор, силно вокално присъствие едновремено на трите италиански звезди Марцио Джоси, Алиса Зиновиева и Марио Маланини, мистична атмосфера и скрито напрежение ще бъдат пресъздадени в момента на завръзката на интригата в “Бал с маски” и разкриването на забранената любов между владетеля (Маланини) и съпругата (Зиновиева) на неговия секретар и приятел (Джоси).

Специален момент в постановката е арията на гадателката Улрика, в ролята на която е нашата звезда Мариана Пенчева. Наясно с факта, че Пенчева е била Улрика на една сцена с Лучано Павароти и оркестъра на Ла Скала, продуцентите на “Бал с маски” допълват към въздействащото й изпълнение и предсказание визуални ефекти.

Само на 21 април софийската публика ще има възможността да гледа една от гениалните опери на Верди в този уникален състав солисти. Доказателство за тяхната класа е факта, че всички са пяли на най-големите оперни сцени – "Ла Скала", "Арена Ди Верона" и др.

За първи път българската публика ще има възможността да види в ролята на Ренато баритона Марцио Джоси. Той е един от най-добрите солисти на съвремието. Критиката определя Джоси като артист, чийто глас умее да пресъздава красотата на Вердиевата музика, като в същото време създава силен сценичен образ с много драматургия в изпълнението.

Билети за “Бал с маски” са налични в билетния център на НДК, мрежите на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 80 лв.