Кралската опера на Валония покани Орлин Анастасов

Кралската опера на Валония покани Орлин Анастасов

През новия сезон

Кралската опера на Валония отново покани Орлин Анастасов, след блестящата му игра през миналия сезон в ролята на испанския благородник Дон Руи Гомес де Силва от операта „Ернани” на Джузепе Верди. Това стана ясно от обявяването на новия сезон на оперния театър в Лиеж, Белгия, който залага на впечатляващи оперни постановки. Изключителният българският бас ще се превъплъти в образа на жреца Закария от операта „Набуко” на Дж. Верди. С великолепната си игра през 2013г. той обра овациите със същата роля в постановката на Дойче опер Берлин. Новият спектакъл е копродукция на Кралската опера на Валония и Израелската опера в Тел Авив. Една от ученичките на Райна Кабаиванска, Вирджиния Тола, ще изиграе Абигайл, а във втория състав ще участва сопраното Татяна Мелниченко, която през 2010г. изнесе рецитал на българска сцена с пианистката Пламена Мангова. В ролята на Набуко публиката ще чуе изтъкнатият италиански тенор Лео Нучи. Спектакълът ще бъде поставен на сцена през октомври 2016г. и ще бъде дирижиран от музикалния директор на Кралската опера на Валония Паоло Аривабени.

Преди това, от 13 юни до 16 юли, изявеният бас Орлин Анастасов, който гастролира успешно по целия свят, ще пее на още една световна сцена. Той получи покана за участие от Парижката национална опера, където ще играе в друг Вердиев шедьовър- „Аида”. Този път на талантливия българин е поверена отговорната роля на Фараона на Египет, въпреки че неведнъж е изпълнявал ролята на Рамфис. Партньори под светлините на прожекторите ще бъдат в съответните два състава мецосопраните Анита Рачвелишвили и Даниела Барселона (Амнерис), сопраните Сондра Радвановски и Людмила Монастирска (Аида), тенорите Александър Антоненко и Фабио Сартори (Радамес) и т.н.

От Кралската опера на Валония обещават и други интересни заглавия в афиша си. Сред тях са „Турандот” от Джакомо Пучини, където едновременно като режисьор, но и като артист на сцената, ще се изяви Хосе Кура. Аржентинският тенор ще влезе в образа на Калаф през есента на 2016г., а през лятото на 2017г. ще изпълни главната роля от операта „Отело” на Дж.Верди. Една рядко поставяна опера от този италианския композитор също намира място в програмата - „Йерусалим”. За този спектакъл на диригенския пулт на престижния белгийски оперен театър ще се качи италианската маестра Сперанца Скапучи. Тя е била асистент на Джеймс Ливайн и Рикардо Мути в Метрополитън опера, а българската публика я познава от края на 2015г., когато дирижира концерта на Александрина Пендачанска в зала 1 на НДК.