Джеймс Ливайн се оттегля от сцената

Джеймс Ливайн се оттегля от сцената

Забележителният диригент

Метрополитън опера- Ню Йорк обяви официално оттеглянето на своя музикален директор Джеймс Ливайн. Това ще се случи в края на сезон 2015-2016г.. Участията му на диригентския пулт в текущите програми са сведени до „Отвличане от Сарая” от В.А.Моцарт през април и няколко концерта в Карнеги хол през май . Слуховете за напускането на забележителния маестро се превърнаха в публична тайна заради крехкото му здравословно състояние. Операциите в продължение на години го принудиха да пропусне два пълни сезона след сериозното увреждане на гръбначния му стълб през 2011г. Само 2 години по-късно той се завърна на пулта с пълна енергия и контрол. Но усложнения на лявата му ръка, свързани с болестта на Паркинсон, доведоха до нови по-големи трудности при работата му с музикантите. Генералният директор на Метрополитън опера Питър Гелб беше планирал да пенсионира Ливайн, но промяна в дозата на лекарството му даде зелена светлина за още няколко месеца на пулта.

Вестник „Ню Йорк Таймс” пише, че оркестърът и хорът са събрани на необичайна среща през миналата седмица в малка зала в сградата на оперния театър, където Ливайн е обявил новината. Изданието посочва, че 72-годишният маестро е говорил открито за своето здраве и обичта си към музикантите, с които е работил. В края на срещата той е бил изпратен с бурни овации от развълнуваните хористи и просълзените оркестранти.

Оттеглянето на Джеймс Ливайн поставя края на една епоха в развитието на един от водещите американски оперни театри и важен период от културната история на Ню Йорк, коментират американските медии. От дебюта си през 1971г. Ливайн е заставал на диригентския пулт на Метрополитън опера повече от всеки друг маестро- точно 2551 пъти! Той заема своя пост на „Музикален директор” през 1976г. и утвърждава Мет на световната оперна карта. Като артистичен директор от 1986г., Ливайн залага на италианския репертоар, както и на творби от Моцарт и Вагнер, както и ключови произведения от 20-ти век на Берг и Стравински, някои от които поставени за първи път в САЩ. Миналият месец прочутият маестро получи продължителни аплодисменти от публиката на спектакъла „Симон Боканегра”, без оркестърът да е изсвирил нито една нота. Междувременно музикантите очакват предстоящите си проекти, на които той ще бъде почетен музикален директор.

В изявлението си Джеймс Ливайн обяснява: „За повече от четири десетилетия Мет беше моя артистичен дом и аз съм изключително горд от всичко, което сме били в състояние да постигнем заедно като екип – от разширяване на репертоара до включване на нови и рядко звучащи творби, от развитието на хора и оркестъра до достигането на признанието на музикалния свят. Вече не съм в състояние да прекарвам толкова време на диригентския подиум, както бих желал.”

Напускането на Джеймс Ливайн повдига нови въпроси за следващата глава от историята на Метрополитън опера, която трябва да бъде написана в условията на сериозни финансови и мениджърски предизвикателства. Оперният театър разполага с приблизително 300 млн. долара годишен бюджет, който е най-големият за музикално-сценичен институт в САЩ. Породиха се и спекулации за наследника на поста на Ливайн, като се спрягаше името на Яник Незет-Сегуин, който е музикален директор на Филаделфийския оркестър. От ръководството на Мет засега се въздържат от коментари за името на следващия музикален директор.