Класик ФМ подкрепя инициативата „България пее“

Класик ФМ подкрепя инициативата „България пее“

С хорова музика в ефир

Класик ФМ радио подкрепя националната инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, която се организира за първи път. Целта е популяризирането на хоровото пеене и поставянето му във фокуса на общественото внимание. Радиостанцията ще излъчва в дните на кампанията голяма част от шедьоврите на хоровото изкуство в изпълнение на български хорови състави.

На 15, 16 и 17 април 2016 г. България ще запее с над 145 вокални състава от 33 града в страната. В рамките на три дни ще бъдат изнесени концерти в 22 града: Балчик, Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Кресна, Кюстендил, Пловдив, Поморие, Попово, Разград, Силистра, София, Хасково, Шумен, Ямбол. Освен хоровете от градовете домакини, ще пеят състави от Бургас, Велико Търново, Кърджали, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Търговище. Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи. Един от съставите, който ще отличим в инициативата, е Софийският камерен хор „Васил Арнаудов“. Той ще отбележи 50-годишния си юбилей с програмата „Посвещения“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016.

Националната инициатива „България пее“ има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това достъпно и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България; да обедини хоровете от страната в името на обща идея; да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас. Кампанията дава начало на честванията, посветени на 90 годишнината от създаването на Българския хоров съюз. Събитието се осъществява с помощта и подкрепата на българските хорове, техните диригенти, общините, организации-партньори и съмишленици.

„Основното послание е хоровете да се съберат и да пеят заедно”, поясни председателят на Български хоров съюз Галина Луканова. В предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” тя допълни, че „това е живо изкуство и съществува в много модерни форми, което продължава да се развива и да е спасителен остров за много голяма част от хората в България”. „Това изкуство е достъпно за всички”, заяви секретарят на Българския хоров съюз Яна Делирадева. „В съвремието ни очакваме, че изкуството се прави само от хора, които се занимават на високо ниво с него”, посочи тя в предаването „Сутрешно кафе с Геми”. „Истината е, че всеки обикновен човек може да се докосне до музиката чрез пеенето в хор”, смята Делирадева. За процеса на подготовката на инициативата, за работата в екип при хоровете и за акцентите в програмата на „България пее” чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.

Класик ФМ радио включи едно от достиженията на българското хорово изкуство в новата си класация „БГ ТОП 7”. В сайта на единственото радио за класическа музика в България можете да откриете и останалите предложения, за които да гласувате в подкрепа на българските музиканти. Вижте повече ТУК