Българката, пяла редом с Лучано Павароти в „Бал с маски“, ще пее в шедьовъра на Верди в Зала 1 на НДК

Българката, пяла редом с Лучано Павароти в „Бал с маски“, ще пее в шедьовъра на Верди в Зала 1 на НДК

На 21 април в зала 1 на НДК

На 21 април 2016г. в Зала 1 на НДК световноизвестното мецосопрано Мариана Пенчева ще влезе в ролята на гадателката Улрика в драматичната опера „Бал с маски“ от Джузепе Верди. Заедно с българската оперна прима в главните роли ще се превъплътят колегите й от Италия - Алиса Зиновиева, Марцио Джоси и Марио Маланини.

За организаторите от Монте Мюзик и творческия директор Найден Тодоров фактът, че световната ни звезда прие поканата им за участие в „Бал с маски“, е изключителна чест и привилегия. Кариерата на Мариана Пенчева се развива на големите световни сцени и българската публика рядко има възможност за среща с нейния огромен талант и златния й глас.

За българското мецосопрано ролята на Улрика е повече от емблематична. Изпълнявала я е многократно и с невероятен успех на сцените на най-големите оперни театри. Неслучайно изпълнението й в „Ла Скала”- Милано, което дирижира маестро Рикардо Мути, е запечатано на филмова лента и остава в историята на оперното изкуство. За класата й говори факта, че Мариана Пенчева и Лучано Павароти споделят сцената на неаполитанския театър „Сан Карло“ отново в операта „Бал с маски“.

Ролята на Улрика в шедьовъра на Верди е изключително силна, защото тя предсказва съдбата на владетеля Рикардо (Марио Маланини), който е влюбен в Амелия (Алиса Зиновиева) – съпруга на неговия секретар и приятел Ренато (Марцио Джоси). Любовният триъгълник води до поредица от събития и развой, изпълнен с много страст, любов, изневяра, желание за мъст, предателство и отмъщение.

За една от най-драматичните опери в историята организаторите от Монте Мюзик, освен на доказани световни солисти, залагат на мащаба на музикалната картина, която ще бъде създадена от хор в състав от 50 души и филхармоничния оркестър на Русенската опера с диригент Найден Тодоров. Декорът ще пренесе публиката векове назад и ще допълни атмосферата, създадена от красивата музика на Верди.

Още в процеса на създаването си „Бал с маски“ е причина за спорове. Убийството на Краля на Швеция Густав ІІІ по време на бал през 1792г. е историческото събитие, което първоначално служи за сюжет на операта. Австрийската цензура обаче забранява представянето на сцената на убийство на коронована особа по време на бал и заради това Верди прекратява договора си с неаполитанския театър „Сан Карло“, който завежда дело срещу него. Резултатът от двустранните съдебни процеси е, че театърът оттегля обвиненията си, а Верди довършва работата си върху операта, като приема действието да бъде променено от Стокхолм в Бостън, а Крал Густав да стане Граф Уоруик. „Бал с маски“ се радва на невероятен успех при премиерното си представяне на сцената на театър „Аполо“ през 1959 г. и оттогава задължително присъства в афишите на световните оперни театри.

На 21 април 2016г. в Зала 1 на НДК ще имаме възможност да гледаме операта в уникален състав от четири световни имена. Билетите са на цени от 20 до 80 лв. и са налични в билетен център НДК, мрежите на Ивентим и Тикетпортал.