Изберете любимата книга на България за 2015 г.

Изберете любимата книга на България за 2015 г.

До 17 април 2016г.

Започна финалният етап на Първия национален конкурс „Моята любима книга – 2015”, на който Класик ФМ радио е медиен партньор. В сайта www.vsichkozaknigite.bg са публикувани 18-те книги финалисти, определени от 7523-ма български читатели, които са гласували в първия етап на конкурса в периода 29 февруари - 8 април 2016г. Общият брой на участвалите заглавия е 440, като към първоначалния списък от 300 бяха добавени 140 книги, предложени от читателите. Една четвърт от общия брой са на български автори. Сериозно българско участие има и на финала – от 18 финалисти 5 заглавия са от български автори. Една трета oт гласувалите са дали своя глас за книга само в една категория, тоест определили са за своя любима една-единствена книга от 2015 г., а 22,45% са гласували във всичките шест категории. За съвременна художествена проза и поезия са дадени 74,56% от гласовете, за дамските романи – 43,42%, за трилърите и криминалните романи – 39,24%, за историческите романи - 36,11%, за фантастика, фентъзи и хорър - 41,69% и за нехудожествена литература - 45,33%.

Организаторите от „Всичко за книгите” споделят, че всички книги имат равни шансове за победа във финалния кръг на конкурса. Сред 18-те автори финалисти има както много популярни автори в световен мащаб, така и дебютанти и наред с утвърдени имена стоят имената на млади българи с първите си издания. Председателят на сдружение "Всичко за книгите" и управител на ИК “Ера”. Цветелина Дечева посочи, че който е пропуснал да даде своя вот във финалния кръг, може да гласува, ако е навършил 16-годишна възраст”, независимо дали е гласувал в първия етап. В предаването „Сутрешно кафе с Геми” тя заяви, че резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 19 април.

В сайта „Всичко за книгите” предстои публикуването на критически статии за всяка една от шестте категории, но повече информация за цялото класиране на книгите в конкурса, както и по-подробни коментари организаторите обещават за след края на конкурса. В ефира на Класик ФМ радио преподавателката в СУ „Св. Климент Охридски“, писател, литературен критик и преводач Кристин Димитрова отбеляза, че „жанровете по някакъв начив предопределят съдържанието на книгата, която човек купува”. Тя констатира, че „много хора са гласували за любими автори независимо от това какво най-ново са написали“.

Организаторите предвиждат томбола, в която един от гласувалите ще спечели ваучер за книги на стойност 200 лв., като ще има и други поощрителни награди за участниците. Специална изненада се подготвя и за издателя на книгата победител.

Първите три книги, събрали най-много гласове във всяка от шестте категории, са подредени по азбучен ред. Вижте списъкът с финалистите:

- „Съвременна художествена проза и поезия”: „Гатанки от небето“ от Ивинела Самуилова, „Дневник от панелните блокове“ от Никола Крумов и „И страж да бди на пост“ от Харпър Ли

- „Трилъри и криминална литература“: „Адвокат на престъпници“ от Джон Гришам, „Кандидатът“ от Хорхе Букай и „Търси се“ от Стивън Кинг

- „Фантастика, фентъзи и хорър“: „Бъдеще“ от Дмитрий Глуховски, „Приказни песни“ от Джордж Р. Р. Мартин и „Смрък“ от Тери Пратчет

- „Дамски романи“: „Виж ме“ от Никълъс Спаркс, „Грей“ от Е Л Джеймс и „Японският любовник“ от Исабел Алиенде

- „Исторически романи“: „Дамата с червения мундир“ от Марина Фиорато, „Орденът на асасините. Единство“ от Оливър Боудън и „Светлината, която не виждаме“ от Антъни Доер

- „Нехудожествена литература“: „101 отбивки“ от Иван Михалев, Елина Цанкова, „50 места, които да посетите в България през 2016 г.“ от колектив и „51 приказни планински кътчета от България“ от Радослав Донев.

Определете победителя на сайта www.vsichkozaknigite.bg

Чуйте цялото интервю с Цветелина Дечева и Кристин Димитрова в звуковите файлове под снимката вдясно.