Започна Пролетният фестивал в Будапеща

Започна Пролетният фестивал в Будапеща

8-24 април 2016г.

Започна най-големият фестивал за култура и изкуство в унгарската столица.Пролетният фестивал в Будапеща е включил в програмата си разнообразие от жанрове и събития. В 36-тото издание на проявата са подготвени концерти с джаз, поп музика, цирк и театър. Основно място във фестивала заемат класическите и оперните програми, в които участват най-добрите унгарски изпълнители и международни звезди. Тържественото откриване на събитието на 8 април 2016г. бе поверено на Фестивалния оркестър на Будапеща, дирижиран от прочутия американски маестро Дейвид Робъртсън.

Акцент в програмата е гостуването на Китайската национална опера със спектакъла „Турандот” от Джакомо Пучини. Трупата от Поднебесната империя ще се изяви на сцената на Театър Еркел на 19 и 20 април 2016г. Преди това, на 14 и 16 април ще бъде поставена операта „Дама Пика” от П.И.Чайковски с участието на големия руски тенор Владимир Галузин, който в периода 1990-2012г. е работил редовно с диригента Валери Гергиев. Оперният певец ще се превъплъти в образа на Херман, а това е коронната му роля, с която дебютира през 1993г. Съпроводът ще бъде на Оркестъра и Хора на Унгарската държавна опера под палката на Василий Синайски.

Оперетният театър на Будапеща е подготвил премиера на 22 април 2016г. Заглавието е „Херцогинята на Чикаго” от Имре Калман. Произведението, чиято световна премиера е била през 1928г.във Виена, въвежда публиката в света на кралските фамилии и богатите предприемачи. Оперетата противопоставя чарлстон и чардаш, пари и монархия, американски лайфстайл и европейски традиции, но над всичко това остава любовта.

На 14 април 2016г. ще свири Филхармоничния оркестър на Миланския оперен театър „Ла Скала”, дирижиран от корееца Мюнг-Вун Чунг. Ценителите на класическия звук ще се насладят на Симфония № 40 в сол минор от В.А. Моцарт, както и на Симфония № 5 в до диез минор от Густав Малер. Концертът ще се проведе в националната концертна зала “Бела Барток” в Двореца на изкуствата “Müpa Budapest”. Тази година Пролетният фестивал в Будапеща разчита и на гостоприемството на Музикалната академия „Ференц Лист”, Будапещенския музикален център, както и новата зала “Бална”. Израелският пианист, който живее в САЩ, Шай Вознер ще изпълни Третият клавирен концерт в до минор от Бетовен в съпровод на Националния филхармоничен оркестър на Унгария. Музикантът, който е свирил с Чикагския симфоничен оркестър, Оркестърът на Кливланд и Виенските филхармоници, започва кариерата си благодарение на унгарския композитор Андре Хайду, който става негов ментор.

Пролетният фестивал в Будапеща продължава до 24 април 2016г.

За културния живот, забележителностите и кулинарията на Будапеща, чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Марк Кинчеш, представител за Югоизточна Европа на Бюрото за развитие на международните пазари “Мисли за Унгария. Повече от очакваното” към Унгарската национална туристическа служба. Звуковият файл е под снимката вляво.