Кой спечели в „Млади виртуози” през 2016г.?

Кой спечели в „Млади виртуози” през 2016г.?

Вижте отличените

17-годишният пианист Емануил Иванов от Пазарджик е големият победител от 12-тото издание на конкурса „Млади виртуози” в София. Той получи три отличия в рамките на събитието- Специалната награда на „Кантус Фирмус” за най-ярко представил се български участник – Концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио, Първа награда в трета възрастова група от категория „Пиано” и голямата награда ”Откритие на конкурса”. Талантливият пианист е възпитаник на Езиковата гимназия „Бертолд Брехт” в Пазарджик в класа по пиано на Галина Даскалова, както и на акад. Атанас Куртев в София. През юли 2014г. Емануил Иванов изнесе солов рецитал във Бургундия, Франция, на фестивала „Атанас Куртев”. Носител е на първа награда от 2-рия Международен конкурс „Viva piano” (София), 1-вия Международен конкурс „Скрябин-Рахманинов” (София, 2012г. и златен медал), 2-рия Международен конкурс „Виктор Мержанов” (Кюстендил,2013г. и златен медал ). През 2015г. той стана първия носител на извънредна награда от конкурса за млади пианисти „Димитър Ненов“, проведен в Разград, за изпълнението на „Буря” из „Години на странстване” от Ференц Лист.

Трета награда в трета възрастова група от клавирния раздел бе поделена между Анжела Тодорова и Георги Василев, като последният се включи в програмата на Европейския музикален фестивал /ЕМФ/ през 2014г. заедно с таланти от Националното музикално училище „Л.Пипков” /НМУ/. Още двама пианисти, познати от афиша на фестивала през годините, също завоюваха ценни отличия. В четвърта възрастова група победител стана Асен Танчев, когото публиката на ЕМФ познава от камерния концерт с цигуларката Зорница Иларионова през 2015г. Танчев бе отличен и със специална награда сред носителите на първи награди – Концерт със Софийска филхармония. На трето място, при неприсъдено второ, се класира Лили Богданова, която дебютира с Оркестъра на Класик ФМ радио през 2012г. в цикъла „Музиката на Америка”. В първа възрастова група, където са събрани най-малките участници, фаворит стана Райън Брадшоу от Словакия, а във втора група- Иракли Факадзе от Грузия.

Единственият българин, който достигна върха в категорията „Класическа китара”, е Георги Димитров. Той успя да се пребори за първото място в 3-та възрастова група. Като носител на редица първи награди от множество конкурси в България и чужбина, Димитров добавя в колекцията си и Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY за изключителни постижения. Сега даровития китарист се подготвя да представи България на още един уважаван форум- конкурса „Андрес Сеговия”, който предстои през май в Монхайм, Германия. Негови подгласници станаха Мария Боян Рашич и Йосиф Братанов Шерцел. Лидерската позиция във втора възрастова група на категорията „Класическа китара” бе заета от Йоан Димчовски от България. Той, както и Димитров и Шерцел, се обучават при Столина Добрева в НМУ. За съжаление, на второ място в четвърта възрастова група се класира китаристът Давид Дяков, когото ценителите на класическия звук си спомнят от цикъла „Концертмайсторите” през 2009г. Той отстъпи първото място на украинеца Марко Топчий, а трети остана Павел Ралев.

С официална церемония по награждаване и гала концерт на лауреатите бе закрито 12-тото издание на конкурса „Млади виртуози” в категориите “Пиано” и “Класическа китара”, който за първи път се проведе в Зали 8 и 9 на НДК в периода 28 март - 3 април 2016 г. Престижното състезание, част от Културния календар на Столична община, се проведе от Организационния комитет на Международен конкурс „Млади виртуози“ със съдействието на НДК, НМУ „Любомир Пипков”, Фондация “Америка за България” и Министерство на културата, а негов почетен патрон беше кметът на столицата Йорданка Фандъкова. В конкурса участваха млади изпълнители от цял свят и състезанието им предостави нови възможности да контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на големите световни музикални сцени.

Вижте целия списък с наградените ТУК