OFUNAM навършва 80 години

OFUNAM навършва 80 години

С българска следа

Филхармоничният оркестър на Националния автономен университет на Мексико /OFUNAM/ навършва 80 години. Той е най-старият симфоничен състав и основен културен фактор в град Мексико. Неговото седалище се намира в една от най-важните концертни зали в Мексико и Латинска Америка- зала „Несауалкойотъл”. Тя е построена през 1975-1976г. на обща стойност около 1 600 000 000 песос. Капацитетът й е 2229 души.

Състоянието на престижния музикален състав никак не е за завиждане, тъй като изтече договорът на досегашния английски диригент Ян Латам-Кьониг. Има два етапа за избор на нов диригент на оркестъра- първо, музикантите трябва да гласуват за определен кандидат и второ, този вот да бъде потвърден от ректора на Националния автономен университет на Мексико. От ръководството на ВУЗ-а са категорични, че ако новият маестро „не разбира какво се случва в Мексико, в Университета, няма да има път, по който да се отправи оркестъра от артистична гледна точка”.

Въпреки това, поредица от тържествени събития съпътстват юбилея. Началото бе дадено през март с участието на цигуларя Вадим Репин, който представи своята забележителна интерпретация на Концерта за цигулка № 1 от Макс Брух под палката на сръбския диригент Боян Суджич. Същата вечер се състоя и премиерата на „Реки и склонове” от Самуел Зиман- произведение, което е поръчено от оркестъра специално за празничния повод. В цикъла, посветен на 80-тата годишнина на състава, е поканен и световноизвестният цигулар Джошуа Бел, чиито концерт ще бъде на 21 и 22 май. Само няколко дни по-рано, на 13 май, той ще гостува за втори път в България за концерт от програмата на Европейския музикален фестивал. Преди това, на 23 и 24 април отново в Мексико, ще свири испанската цигуларка Летиция Морено, която откри сезон 2015-2016 на Оркестъра на Класик ФМ радио.

И още една важна българска следа. Водач на челите във Филхармоничния оркестър на Националния автономен университет на Мексико е Валентин Мирков. Повече от 28 години музикантът работи в този състав, като преди това е свирил както в български камерни оркестри, така и в Камерния оркестър на Каляри, Италия и Симфоничния оркестър на миньорите, Мексико. В началото на 80-те години Мирков печели мястото си в оркестъра благодарение на майсторското си изпълнение на Концерта за виолончело от Едуард Лало. Освен че свири във Филхармоничния оркестър на Националния автономен университет на Мексико, българският музикант предава своите знания и умения на децата в Начална школа по музика и танц в мексиканската столица.