Кой стои зад оркестъра на френската премиерша?

Кой стои зад оркестъра на френската премиерша?

Скандални разкрития

Ан Гравоан, която е съпруга на френския министър-председател Манюел Валс, вече има собствен оркестър, пише „Нувел Обсерватьор”. Това е Камерния оркестър Алма, в който попадат 49 музиканти от най-големите френски симфонични оркестри, както и инструменталисти с международна кариера. Френската премиерша е концертмайстор и артистичен директор на оркестъра. Престижното издание разкрива, че зад създаването на музикалния състав стои доста широка палитра от личности от света на политиката, дипломацията и бизнеса. Президент на оркестъра е Зоухир Будема – „мистериозен алжирски бизнесмен”, който работи във Франция за кувейтски фирмен конгломерат. Според мълвата, съкрушеният от кончината на съпругата си предприемач решава да учреди оркестър в нейна памет. През есента на 2012г. Будема се среща за първи път с Гравоан. Друга ключова фигура е Жан-Ив Оливие- довереник на президента на Конго и организатор на турнето на оркестъра в Южна Африка. Оливие бе удостоен с титлата Офицер на Почетния легион лично от Мануел Валс през 2015г. Сериозен фактор за съществуването на оркестъра е Ивор Ичиковиц – основател и президент на най-голямата оръжейна компания в Африка и основен доставчик на оръжия. Парадоксалното в случая е обявената мисия на новосформирания музикален състав - да разпространява „послание за мир и братство”. Още по-скандална е и четвъртата личност - Франсоа Гонтие. Той управлява мегакомпания за водоснабдяване и електричество на остров Мадагаскар. Освен това е президент на компания, която осигурява военни униформи за африканските армии, и е осъждан два пъти за финансови измами. В момента се води разследване срещу Гонтие за "незаконно упражняване на професията на банкер".

Самата Ан Гравоан е носителка на първа награда за цигулка и камерна музика, връчена й единодушно от журито на Парижката консерватория. От 1986г. е член на Фондация „Менухин”, което й отваря пътя към участия като солист в камерни или големи симфонични оркестри на множество концерти и фестивали. Цигуларката е правила турнета в Япония, Китай и Латинска Америка. Има записи на сонати на Моцарт, Бетовен и Брамс с пианистката Вероник Фисман. През 2010г. Ан Гравоан сключва брак с Манюел Валс, с когото са били съученици. Той бе избран за премиер на Франция през 2014г.

Камереният оркестър Алма изнесе три концерта в рамките на „Световно турне за обединение”. То се проведе от 22 до 25 април 2015г в ЮАР. Солист бе прочутият бразилски пианист Нелсон Фрейре, а диригент- Лионел Брингие.