Нова концертна зала във Венеция

Нова концертна зала във Венеция

Откриват през април

Една от най-активните фондации по отношение на музиката в Италия и Европа – Фондация „Джорджо Чини”, ще открие нова концертна зала. Тя е разположена на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция, където се намира седалището на организацията. Старата корабостроителница е превърната от архитектите Cattaruzza и Millosevich в музикален салон с 200 места. Мястото ще бъде използвано за дейности на самата фондация, което означава и множество музикални изследвания. По-голямата част от тях са посветени на творчеството на Антонио Вивалди, но също така има сравнителни музикални анализи, музиката и театъра, документалните източници за изучаване на музикалния живот в Европа, проучване на европейското драматично изкуство и т.н.

Изграждането на корабостроителницата на остров Сан Джорджо Маджоре започва в средата на осемнадесети век. Нейната структура е вдъхновена от венецианската архитектура. Дизайнът и използваните материали за строежа на сградата отговарят на плана за възобновяване на цялостния архитектурен комплекс на острова, който влиза в сила преди 10 години. Новото културно пространство предоставя възможности не само за  концерти, но и за показване на изложби и организиране на културни събития.

Първият концерт, който ще се проведе в откриващото се музикално пространство, е планиран за 23 април 2016г. В програмата се предвиждат 6 концерта, посветени на интеграла с квартетите на Бетовен. Изпълнението ще бъде поверено на Квартет „Венеция”.