Вим Вендерс дебютира в операта

Вим Вендерс дебютира в операта

Щатсопер Берлин затваря врати

Световноизвестният кинорежисьор Вим Вендерс ще дебютира в света на операта. Той ще направи своя адаптация на спектакъла „Ловци на бисери” от Жорж Бизе на сцената на Берлинската щатсопер. Диригентската работа ще бъде поверена на Даниел Баренбойм, който понастоящем е и музикален директор на институцията. Премиерата предстои на 24 юни 2017г. От престижния оперен театър обявиха, че още един колега на Вендерс ще постави свой спектакъл. Това е Тери Гилиъм, който наскоро гостува в България, и в Берлин ще представи „Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз под диригентството на Сър Саймън Ратъл.

Пред световните медии ръководството на Берлинската щатсопер обяви и още акценти от сезон 2016/2017г. Генералният директор на музикалната институция Юрген Флим ще режисира „Манон Леско” от Пучини, като спектакълът е копродукция на Михайловски театър- Санкт Петербург и ще бъде дирижиран от Михаил Татарников. След 15-годишно отсъствие се завръща Хари Купфер, който ще работи с Даниел Баренбойм над операта „Фиделио” от Бетовен. Тандемът започна ползотворното си сътрудничество през 1992г. с постановката „Парсифал” и продължи с още 9 заглавия на Вагнер до 2001г. Баренбойм ще се качи на пулта и на една мащабна копродукция с Миланския оперен театър „Ла Скала”, Метрополитън опера и Фестивала „Екс ан Прованс”. Спектакълът „Електра” от Рихард Щраус ще бъде показан за първи път пред публиката в Берлин. Израело-аржентинският маестро защити проекта си за представяне на тетралогията „Пръстенът на Нибелунга” от Рихард Вагнер през 2020г. на сцената на Берлинската щатсопер. За същата година Дойче опер Берлин планира също нова продукция на този цикъл от четири оперни произведения. „Няма никаква причина нито от артистична, нито от икономическа гледна точка, за да не се поставят паралелно два Пръстена”, смята Баренбойм. По думите му, театрите „буквално преливат от публика, когато се представя тетралогията”.

Над 280 представления и концерти предвижда Берлинската щатсопер в афиша си през следващия сезон. В различните постановки ще се включат оперни артисти като Пласидо Доминго /„Макбет” от Джузепе Верди/, Анджела Георгиу /„Тоска” от Джакомо Пучини/ и диригенти като Рене Якобс / „Крал Артур” от Хенри Пърсел/ и Зубин Мета /„Жената без сянка” от Рихард Щраус/ и др. Но институцията ще затвори врати поради наложителни ремонтни дейности. Тя ще се завърне в историческата сграда на булевард Унтер ден Линден в немската столица към есента на 2017г.