Минц: „Живеем в постоянно променящ се свят”

Минц: „Живеем в постоянно променящ се свят”

Споделено пред медиите

„Живеем в един постоянно променящ се свят...Посланието на нас, музикантите, е по-добър живот, по-висока цел, просветление за всеки”. Това заяви световноизвестният цигулар и диригент Шломо Минц по време на официалната пресконференция по повод откриването на 16-тото издание на Европейския музикален фестивал /ЕМФ/ в София. На събитието присъстваха изпълнителният директор на „Кантус Фирмус” Васил Димитров, артистичният директор на музикалната агенция Даниела Ханджиева, зам.кмета на Столична община в направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” д-р Тодор Чобанов, както и представители на български и чуждестранни медии. През 2015г. ЕМФ бе отличен със Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и с Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. „Това ни дава нови сили и по-големи отговорности”, заяви Васил Димитров, който представи програмата и изказа благодарностите си към Столична община. „Фестивалът подкрепя изкуство, което е определящо за това какво е европейско културно пространство”, отбеляза д-р Тодор Чобанов. Според него, „има няколко неща, които правят Европа и едно от тях е класическата музика.Не мога да си представя Европа без Бах и Моцарт, без всичко това, което наричаме класическа музика. Те са ДНК-то на европейската цивилизация и първата ни голяма битка трябва да бъде да увеличаваме броя на хората, които потребяват висока култура”. От своя страна, Даниела Ханджиева разкри, че благодарение на ЕМФ младите хора в България ще имат възможността се срещат с изпълнители от света на класическата музика. След като Мартин Зайранов гостува във Втора немска езикова гимназия, предстоят срещи с оперната прима Ина Кънчева, диригента Максим Ешкенази и др. На 12 май в галерията на зала „България” ще бъде открита изложба с творби от ученици на НГПИ „Св.Лука” в София, като те ще присъстват на концерти от програмата на феста.

Впечатляващата биография и безспорния талант на Шломо Минц го нареждат сред най-големите изпълнители на нашето съвремие. Той демонстрира своя виртуозитет като солист и майсторство като диригент на Оркестъра на Класик ФМ радио на 28 март в зала „България”, с което бе обявено началото на ЕМФ. На сцената на зала “България“ се качи и младият талант Мартин Зайранов, носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ 2015 г. Той, заедно с концертмайстора на оркестъра Людмил Ненчев, потопиха публиката във вълшебството на първата част от Концерта за 2 цигулки от Й. С Бах. Впоследствие, със своя финес Шломо Минц разкри магията на 1-вия и 2-рия цигулкови концерти на Бах, след което изпълни своя бис със завидната си класа и безпогрешна техника. Във втората част маестрото показа и своите солидни умения на пулта, като дирижира „Simple symphony” от Б.Бритън и „Серенада за струнни” от П.И.Чайковски.

Повече от 30 години Шломо Минц свири и дирижира, което той определя като „естествено състояние”. „Като диригент е важно да предадеш успешно емоциите на оркестъра, като музикантите също успяват да предадат тези емоции, настроения състояния на публиката. Ние като артисти сме подобно на огледала”, подчерта големият музикант. Той ръководи майсторски класове по целия свят и е член от журитата на редица значими международни конкурси. „Не е нужно да си Шломо Минц, за да разбереш таланта“, посочи още световноизвестният маестро. По думите му, цялостното повишение на нивото на преподаване на музика ще подобри равнището на самите музикални школи. Минц обаче оставя отворен въпроса за това коя е най-добрата школа за днешните млади таланти. Той защитава инивидуалния подход към младите музиканти и е категоричен: „Посвещението на преподавателя към ученика трябва да бъде цялостно и безрезервно, без значение коя система или коя школа се използва в процеса на обучение”. Прочутият музикант смята, че „предизвикателство е оцеляването на артиста“, но остава оптимист, тъй като и в най-трудните моменти се откриват нови възможности.

Какво още сподели Шломо Минц пред българските медии, чуйте в звуковите файлове под снимките вляво в превод на Димитър Московски.