Акоста се завръща към корените си

Акоста се завръща към корените си

Кубинският балетист

Балетната звезда Карлос Акоста се завръща към кубинските си корени, когато новата му танцова компания ще се качи на професионална сцена през следващия месец. Следващият месец 42-годишният артист, който напусна Кралския балет в Лондон, където бе главен гостуващ балетист, учреди трупата Acosta Danza. Седалището й ще бъде в родния град на танцьора - кубинската столица Хавана. "Моята страна направи всичко възможно за мен да стана балетист и аз искам да дам същото ",заяви Акоста на пресконференция, цитиран от Ройтерс. "Това е мястото, където възникна идеята за собствена школа, като ще създам платформа, за да отворя пътя за таланта, но не само за Куба, но за света", добави той.

След като учи в Националната балетна школа на Куба, Акоста развива своята кариера с много от водещите световни танцови трупи. Често го сравняват с покойната легенда на балета Рудолф Нуреев, печелил е многобройни отличия, включително и престижната британска театрална награда “Лорънс Оливие” за изключителни постижения в областта на танца. Акоста се присъединява към Кралския балет през 1998 г., а неговата “лебедова песен” бе участието му в операта "Кармен" през миналата година. "Сърцето ми е винаги в Куба. Можех да отвори моята школа в Англия и щяха да ми дадат всичко," посочи той. “Ние винаги искаме най-доброто, постигнато по всякакъв начин. Затова артистите създават нови възможности за себе си, нови продукции. Ето защо аз искам да се опитам да направя това", отбеляза още примабалетистът.

Новосформираният проект Acosta Danza ще дебютира на 8 април 2016г. на сцената на Големият театър “Алисия Алонсо”, който неотдавна бе напълно обновен. В спектакъла присъства огромна палитра от хореографски решения и техники, чрез която ще бъдат представени съвременни балетни произведения.