ЕМФ 2016 партнира на конкурса „Млади виртуози”

ЕМФ 2016 партнира на конкурса „Млади виртуози”

Тази вечер в зала „България”

Днес стартира 12-тото издание на Международния музикален конкурс „Млади виртуози”, който ще се състои от 28 март до 3 април 2016 г. Откриването ще съвпадне с първия концерт от програмата на „Европейския музикален фестивал” /ЕМФ/. Повод за това е, че тази вечер от 19.30ч на сцената на зала „България” ще се качи 17-годишният Мартин Зайранов, който спечели наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2015 г. Цигуларят ще свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт с участието на изтъкнатия солист и диригент Шломо Минц. Тази изява ще се превърне в „празник на професионализма и празник на добрата воля на Класик ФМ, на фондация „Млади виртуози” и на НМУ „Л.Пипков”, заяви директорът на учебното заведение г-жа Милка Митева. В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми тя подчерта, че по време на конкурса „за първи път ще има възрастова категория до 24 години, защото искаме да знаем какво се случва с развитието на тези млади хора”. И още една новост- за първи път музикалната надпревара ще се проведе в Националния дворец на културата /зали 8 и 9/. „Млади виртуози” предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои връстници, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на международните музикални сцени и в световния афиш.

Тази година конкурсът ще се проведе само в две категории- „Пиано” и „Класическа Китара”. Над 80 кандидати за слава от 14 държави ще демонстрират своите музикални умения. В рамките на Международния конкурс „Млади виртуози“ се провеждат редица творчески срещи, уъркшоп, „Академия за майсторство“, както и концерти на именити музиканти. Конкурсът е основан през 2004г. по повод 100-годишнината от основаването на НМУ „Л.Пипков”, по инициатива на Милка Митева, а през 2013 г. става член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.

„Когато се изхожда от традицията и от доказалите се постижения, грешки не могат да се направят”. Така г-жа Милка Митева започна своя коментар, свързан с реформите в образованието. По думите й, „промените в образователната система трябва да бъдат много деликатни”. „Когато се каже „възпитаник на НМУ” независимо къде по света, то извиква действително респекта и възхищението на всички комисии на университети, журита...Това е външно оценяване”, сподели Митева.

В ефира на Класик ФМ радио тя разясни възможностите за явяване на матури по предметите музика и изобразително изкуство в специализираните училища. „Толкова години се борим, първо, да обясним за какво става дума. Нашите ученици, които получават толкова високо ниво на музикално образование, не можеха да защитят пред света в дипломата си точно своята специалност. За първа година направихме пробация за държавен зрелостен изпит по музика. Навремето след полагане на матура, нашата диплома важеше в цял свят и в Европа им се признава за трудов стаж. В България не се признава, но сега ще започнем и с това да се борим”, отбеляза още директорът на НМУ „Л.Пипков”. Милка Митева изрази и безпокойството си относно липсата на цялостна държавна политика за реализацията на младите таланти в България. „С подготовката, която даваме на нашите ученици, се явяваме като най-големият спонсор на Европа и Америка на музиканти. Държавата трябва сериозно да се замисли дали не трябва да спрем това изтичане. То не е само изтичане на млади хора, а на цялото сиво вещество на България. Изтичат ни най-ярките деца!”

Чуйте цялото интервю с г-жа Милка Митева в звуковите файлове под снимката вляво.