Шломо Минц открива „Европейски музикален фестивал“ 2016 с Оркестъра на Класик ФМ радио

Шломо Минц открива „Европейски музикален фестивал“ 2016 с Оркестъра на Класик ФМ радио

В концерта на 28 март ще участва и талантливият млад цигулар Мартин Зайранов

Легендарният израелски цигулар, диригент и педагог Шломо Минц ще открие шестнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал" в София с тържествен концерт. На 28 март в столичната зала „България“ от 19:30 часа той ще представи стилна музикална програма заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Минц ще бъде едновременно солист и диригент, което малко съвременни изпълнители владеят и практикуват на сцена. В програмата ще участва и 17-годишният Мартин Зайранов. Той получи шанса за престижната изява като спечели наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2015 г. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

„Изключително се радвам да гостувам отново в България, защото се чувствам прекрасно на българска сцена“, сподели Шломо Минц при пристигането си в София. Той идва у нас след турне в Австралия, където е изнесъл няколко концерта в Бризбейн. След първата репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио музикантът отбеляза: „Оркестърът се справят чудесно и показва стабилно развитие. Всички музиканти са много кооперативни. Това е едно много позитивно преживяване“. Последният концерт на Шломо Минц в София бе през 2012 година в цикъла „Музиката на Америка“, когато той отново се изяви като солист и диригент.

Шломо Минц е считан за един от най-големите цигулари на нашето време. Роден в Москва през 1957 година, той дебютира в Карнеги Хол на 16-годишна възраст с подкрепата на именития цигулар Исак Щерн. Оттогава насам Шломо Минц се изявява с най-големите оркестри и диригенти на международната музикална сцена. Музицирал е с легендарни изпълнители като Серджу Челибидаке, Пабло Казалс, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Мстислав Ростропович и Карло Мария Джулини. Музикантът редовно е канен като председател на жури за престижните цигулкови конкурси „Виенявски“, „Сион“, „Munetsugu“, и наред с това е артистичен директор на много международни музикални фестивали. Минц изнася майсторски класове в целия свят и е един от съоснователите на проекта “Цигулки на надеждата” (Violins of Hope), който има за цел да насърчава международния мир чрез музика. Шломо Минц е носител на няколко престижни награди за музика, включително Наградата на Международната музикална академия „Киджана“ (Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana), наградата „Златен Диапазон“ (Diapason D'Or), Grand Prix du Disque, награда „Gramophone“ и наградата „Едисон“. През 2006 г. той е отличен с почетна степен от Университета „Бен Гурион“ в Беер Шева, Израел.

Концертът на 28 март съчетава музика от различни епохи и стилове. В първата част ще звучи изцяло музика от Йохан Себастиан Бах. Шломо Минц ще поеме ролята на солист и водач на оркестъра в изпълнение на Концертите за цигулка №1 и №2 от Бах. „Идеята да се свири и дирижира едновременно е в това да се получи една единна, унифицирана интерпретация“, казва музикантът. Във втората част Минц ще бъде само диригент за две забележителни творби - Simple Symphony от Бенджамин Бритън и Серенада за струнни от Чайковски, които поставят високи изисквания към изпълнителския състав.

Специалното участие на Мартин Зайранов в концерта на 28 март ще бъде с първа част на Концерт за две цигулки и оркестър от Бах. За това изпълнение солист ще бъде и Людмил Ненчев – дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио. Мартин Зайранов е младши студент в НБУ от класа на виртуозния български цигулар Марио Хосен. Зайранов е носител на много отличия от конкурси, едно от последните е почетен диплом от Международния конкурс „Ginette Neveu“ в Авиньон, Франция, получен през 2015 г. Като съпътстващо събитие от фестивала на 25 март Мартин Зайранов ще се срещне преди концерта с ученици от столичното 73 СОУ „Владислав Граматик“ .

Концертната програма на Шломо Минц с Оркестъра на Класик ФМ радио ще бъде представена на 26 март на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе, а на 31 март и на „Европейски музикален фестивал“ във Варна.

Ограничено количество билети за концерта в София на 28 март могат да бъдат закупени само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.