Музикалният свят почита жертвите в Брюксел

Музикалният свят почита жертвите в Брюксел

Първи реакции

След бомбените атентати, които разтърсиха Брюксел вчера сутринта, световната музикална общественост не остана безразлична към трагедията, сполетяла сърцето на Европа, и жертвите на терористичния акт, които по официални данни наброяват над 30 души, а ранените – повече от 130.

Една от първите културни институции, която изрази съпричастността си, бе Кралският театър в Мадрид /Театро Реал/. В профила в социалната мрежа „Фейсбук” оперният театър публикува белгийското знаме и знака на мира, като в текст бе посочено: „Нашите чувства и подкрепа за град Брюксел. Ние се присъединяваме към неговата болка”.

По повод терористичните атаки в белгийската столица, австралийското сопрано Даниеле де Ниесе написа в личния си профил: „Колко още сълзи може да се пролеят за световните зверства тези дни-скърбим за невинните изгубени души по целия свят“. Оперната певица публикува и съобщение от британския вестник „Индипендънт“, коeто носи заглавието „Нашият отговор на бомбените атентати в Брюксел и Анкара е тревожен“.

С публикация в социалната мрежа изрази скръбта си и хърватският контратенор Макс Емануел Сенчич. Той помести в профила си снимка с изрисувано сърце, оцветено в черно, жълто и червено /цветовете на белгийския национален флаг/. Оперният певец се присъедини към хаштага в „Туитър" #‎Brussel‬ и написа „Молете се за Белгия“.

Прочутият кралски оперен театър „Ла Моне“ в Брюксел ще остане затворен днес, 23 март 2016г. Всички спектакли са отменени заради усложнената обстановка. Чрез социалните мрежи ръководството на институцията изрази искрените съболезнования на семействата на жертвите.

Фламандската опера в Антверпен обаче публикува изявление, според което няма да остане затворена. „След последните събития ние потвърждаваме, че всички изпълнения и репетиции протичат по план. Въпреки това, ние сме предприели допълнителни мерки за сигурност. Защото вярваме, че ние се нуждаем сега, повече от всякога, от изкуство и култура. Нашите мисли са с жертвите и техните семейства“, пише в комюникето.