Ще бъдат ли достъпни архивите на Верди и Пучини?

Ще бъдат ли достъпни архивите на Верди и Пучини?

В подписката участва Райна Кабаиванска

В миналия си брой престижното италианско месечно списание „Classic Voice” публикува отворено писмо, отправено до министъра на културното наследство на страната Дарио Франческини и до президента на Италия Серджо Матерела. Документът е подписан от 50 световноизвестни личности от света на класическата музика и културата. В писмото сериозно се осъжда положението на частните архиви на Джузепе Верди в Сант'Агата, Пиаченца, и на Джакомо Пучини в Торе дел Лаго, провинция Лука, като се отправя молба същите да станат достъпни за музиканти и учени (в съответствие с предвиденото в Кодекса за културното наследство и ландшафта на Италия). В архивите се съдържат 5000 ръкописа с автографи от Верди и, съответно, от Пучини, което е от съществено значение за опознаването и разбирането за творчеството на тези композитори.

„Ние не знаем къде и как се съхраняват ръкописите”, пише в документа. От него става ясно, че заради инертността на държавата се защитават частните колекции с голямо историческо и културно значение, като Италия не е в състояние да прилага закона, който гарантира достъпа до такива архиви. „Собствениците не позволяват дори на учените да се консултират”, гласи текстът. Музикантите и обществениците предлагат изграждането на каталог и подходящо консултиране, ако получат разрешение да разглеждат ценностите, съхранени през годините. Те призовават държавата да се намеси, за да защити културата, както става при подобни случаи в други европейски държави. Извън Италия наследството на най-важните композитори в класическата музика е отворено за учените и дори дигитализирано, пояснява в-к „Република”.

В края на писмото са се подписали музиканти като Маурицио Полини Рикардо Шаи, Антонио Папано, Даниел Баренбойм, Даниеле Гати, Зубин Мета, Пласидо Доминго, Рената Ското, режисьорът и драматург - носител на Нобеловата награда Дарио Фо, кинорежисьора Бернардо Бертолучи, както и директорите на най-големите музикални институции в света – Миланския оперен театър „Ла Скала”, Парижката опера, „Ковънт гардън” в Лондон, Берлинската щатсопер, Щатскапеле Дрезден, оперните театри в Лос Анджелис и Сан Франциско и др. Своя подпис е положила и българската оперна прима Райна Кабаиванска.