„Примите на операта“ излизат на сцената с български дизайнерски тоалети

„Примите на операта“ излизат на сцената с български дизайнерски тоалети

29.03.2016, зала 1 на НДК

Световноизвестните солистки от Миланския оперен театър „Ла Скала” Габриела Мориджи и Алиса Зиновиева ще пеят в Зала 1 на НДК в специалното събитие „Примите на операта” на 29-ти март. Двете сопрани, както и българските оперни звезди Цветелина Малджанска и Мария Цветкова, ще изпълнят най-обичаните оперни арии в съпровод на Оркестъра на Русенската опера с диригент Найден Тодоров.

Организаторите от „Монте Мюзик” имат амбицията „Примите на операта” да се превърне в истински празник за почитателите на класическата музика, като са се погрижили за специалната атмосфера на сцената, за декора и не на последно място за визията на примите. Те ще се почувстват наистина уникални в тоалети, чийто дизайн е изработен специално за тях и по техен вкус. Дизайнерката Първолета Чавдарова-Летиция вече работи по тоалетите и координира всеки детайл с примите. Те от своята страна се вълнуват за предстоящото събитие и всяка от тях споделя очакванията си за него с българската публика!

Габриела Мориджи разказва: „За първи път съм в София, но познавам много български колеги - музикантите и певците имат вроден талант за италианската опера. В „Примите на операта” ще изпълня няколко арии от италианския репертоар - „Аида”, „Мадам Бътерфлай”, „Норма” и други. Впечатлена съм от организаторите, техния размах, благодаря им за вниманието и подаръка, който ни правят заедно с дизайнерката Летиция. Елате на 29-ти март, ние даваме сърцето си за оперното изкуство, а в тези времена имаме нужда да мечтаем. Нямам търпение да усетя топлото ви присъствие!”.

Алиса Зиновиева ни запознава подробно с репертоара си: „В концерта ще изпълня 4 арии - две от тях са на Пучини, а той е един от моите любими композитори. Персонажът на Лиу от „Турандот” е изключително лиричен и нежен. Чайковски e в кръвта ми, чувствам го с всяка моя клетка. Арията на Луиза от „Дама Пика” е най-въздействащата сцена от неговото оперно произведение.Превъплъщението ми в героинята на Калман - Силва Вареску /бел.ред. от оперетата „Царицата на чардаша”/, е много жизнено, с добър край, в който любовта побеждава изпитанията. Подборът на темите за „Примите на операта” е перфектна. Има много емоция, нежност, сила, любов и красота”.

„Чувствам се вдъхновена!”, споделя Цветелина Малджанска. „Ще изпълня две красиви арии от Хендел - „Ombra Mai Fu“ /бел.ред. от операта „Ксеркс”/ и „Lascia Ch'io Pianga” / бел.ред. от операта „Риналдо”/, ария на Русалка от едноименната опера на Дворжак и ария на Мими из операта „Бохеми” от Пучини. Не съм пяла с нито една от другите прими преди това и ще имам възможност да се запозная с тях. Лично каня хората, които обичат музиката, за да споделя с тях това, което ще изпълня. А това придава смисъл на всяка сценична изява – споделянето!”.

Мария Цветкова залага на най-романтичните и нежни арии. „ Маргарита от „Фауст“ на Гуно e красива и много специална за мен”, разкрива оперната певица. „Ще бъда Жулиета от „Ромео и Жулиета“ отново от Гуно, както и Лаурета от „Джани Скики“ на Пучини. Арията, която ще чуете, е може би най-известната мелодия в оперната класика. Последното ми изпълнение е на Джудита от Лехар -магнетична, красива жена, която знае как да въздейства на мъжете. Слушала съм изпълнения и на другите три солистки - всяка от тях е различна и това е много хубаво. Иска ми се в „Примите на операта” всеки да преоткрие музиката, която ще поднесем. Дано им хареса! Това, че маестро Найден Тодоров ще води този концерт-спектакъл е респектиращо и вълнуващо! Най-добрият разказвач ще Ви разкаже най-красивите приказки, защото най-важното е Музиката!“.

Специален гост на събитието е грациозната примабалерина Весела Василева. Тя ще участва със солови изпълнения и в част от ариите на четирите сопрано, а заедно с оркестъра и Маестро Тодоров подготвят специално изпълнение, подарък за примите и публиката.

Билетите за “Примите на операта” са в продажба в мрежите на Ивентим и Тикетпортал и са на цени от 20 до 70 лв.