Бруно Валтер и Густав Малер били пациенти на Фройд

Бруно Валтер и Густав Малер били пациенти на Фройд

Интервю с Кристфрид Тьогел

„Фройд никога не е посещавал концерт с класическа музика, но е бил почитател на операта и любимият му композитор е бил Моцарт“. Това сподели в ефира на Класик ФМ радио немския клиничен психолог и писател Кристфрид Тьогел. В книгата си „Фройд набързо”, която се появи на българския книжен пазар, авторът разкрива подробности за връзката на Зигмунд Фройд и знаменитостите от света на класическата музика. Освен това, изданието е безценен пътеводител из писменото наследство на легендарния австрийски лекар и мислител. В книгата ще откриете ключовите възгледи, теории и хипотези на Фройд за сънищата, несъзнаваното, нагоните, сексуалността, неврозите и религиозните практики, представено на достъпен език. Има и откъси от автобиографични текстове на Зигмунд Фройд, писма, обстойна библиография, представени са епизоди от живота му, разкриващи неговата страст към пушенето и пътуването, към древното и антикварното.

Писателят Кристфрид Тьогел е изучавал клинична психология в Хумболтовия университет в Берлин. През 1982г. става изследовател в Българската академия на науките. Има повече от 100 научни публикации за историята и философията на психологията, както и 5 книги, посветени на теорията на съня, издания с архивни писма на Фройд, както и негова биография. Член е на 10 международни научни и писателски организации.

Според Кристфрид Тьогел, Зигмунд Фройд „никога не се е изказвал за някаква връзка между музиката и психоанализата“. В предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми писателят разкри, че една от най-забележителните фигури на XX век е помагала на такива именити творци като диригента Бруно Валтер и композитора Густав Малер. Историите разказва авторът на „Фройд набързо” Кристфрид Тьогел в звуковия файл под снимката вляво.