Допуснаха двама български пианисти на конкурс в Испания

Допуснаха двама български пианисти на конкурс в Испания

Победителите свирят днес

Общо 163-ма претенденти от 42 страни се включиха в 62-то издание на Международния музикален конкурс за пианисти на името на Мария Каналс. Той се проведе в края на февруари и началото на март в Двореца на каталунската музика в Барселона. Броят на заявленията за участие е нараснал с 20 процента спрямо тези през миналата година, отчитат организаторите на събитието. По време на конкурса се отбелязва 100-годишнината от кончината на Енрике Гранадос. За целта е предвидена награда, която носи името на композитора, и ще бъде връчена на най-добрия музикант, който участва в съревнованието. Конкурсът представя и испанската премиера на нов модел пиано ”Bösendorfer Vienna Concert 280” на компанията ”Yamaha”, на чието звучене публиката ще се наслади по време на големия финал.

След строгата селекция на организаторите и журито бяха допуснати 81 пианисти от 30 страни, които се борят за наградния фонд в размер на 70 000 Евро и възможности за участие в други международни конкурси. Според директора на конкурса Жорди Виванкос, „водещите страни, от които идват участниците, са Япония, Корея и Русия”.

В списъка присъстват и двама българи - Евгени Генчев и Симеон Гошев. Първият е възпитаник на Стела Ослекова от НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив, а вторият - на Богомила Няголова в НМУ „Л.Пипков” в София. Евгени Генчев продължава своето образование в Холандия и Италия и постъпва в „Гилдхол скуул”- Лондон. Младият пианист участва в редица фестивали в Европа, отличен е с множество награди на международни конкурси, сред които „Николай Рубинщайн” в Париж, Международния конкурс за френската музика в Пловдив, както и конкурса „Мария Юдина” в Санкт Петербург. През 2006 година той става първият българин, поканен да участва в клавирен фестивал на консерваторията Портланд (Мейн) в САЩ, на който печели Excellence Award. Две години по-късно Евгени Генчев е отличен с престижната награда на името на Добрин Петков за високи постижения при завършване на музикалното училище в Пловдив. Музикантът има сериозна репутация като солист на концерти и рецитали в Европа, Великобритания и САЩ. Пианистът Симеон Гошев е завършил Университета за музика и изпълнителско изкуство, Виена, в класа на проф. Олег Майсенберг. Обучава се по програма „Еразмус” в Льовен, Белгия, в класа на проф. Алън Вайс. Гошев е изнасял концерти като солист и камерен изпълнител в България, Швеция, Дания, Финландия, Австрия, Германия и др. Два пъти е ставал носител на първа награда от конкурса „Млади виртуози” /2005г. и за камерна музика през 2007г./ и е победител в Международния конкурс „Евангелия Джари“ /2006г./. Получавал е втора награда от конкурсите „Виенска Класика“ /Стара Загора 2000г./, „Веселин Стоянов“ /София 2002г./, „Лист – Барток“ /София 2006г. /.

За съжаление, талантливите наши музиканти Евгени Генчев и Симеон Гошев не успяха да се преборят с ожесточената конкуренция от млади дарования. Българските клавирни интерпретатори не успяха да впечатлят журито, председателствано от уругваеца Карлос Себро. Двама японци и един китаец се класираха на финала, който ще се състои тази вечер /17 март 2016г./ в Барселона.