Почина сър Питър Максуел Дейвис

Почина сър Питър Максуел Дейвис

На 81-годишна възраст

На 81-годишна възраст почина британският диригент и композитор сър Питър Максуел Дейвис. Музикантът е издъхнал в дома си, който се намира на шотландските острови Оркни. Световните информационни агенции съобщават, че той не е успял да се пребори с левкимията. Тя бе диагностицирана още през 2013 г., когато се предвиждаха само още шест месеца живот за пациента. Въпреки това, маестрото се подлага на химиотерапия, благодарение на което забавя хода на заболяването до октомври на миналата година. „Лечението, което провеждам, никак не е забавно, но грижите на медицинския персонал и подкрепата от приятелите са прекрасни. Ще продължа да пиша толкова дълго, колкото мога. Музиката е моят живот - това е, което правя”, заяви приживе сър Питър Максуел Дейвис.

През това време той успя да завърши партитурата на ново оперно произведение. „Много съм доволен, че приключих нотния текст на опера за деца. Предадох 98 страници на издателите. Това беше голямо облекчение и важен момент”, отбеляза авторитетният музикант броени дни преди да напусне този свят.

През 2004г. сър Питър Максуел Дейвис е избран за официален композитор на Кралица Елизабет Втора. „Монархията представлява приемственост, традиция и стабилност”, заяви той след като получи почетната длъжност. Известният в гилдията просто като Макс създава над 300 произведения, сред които кантатно-ораториални творби, опери, балети, симфонична и камерна музика и др. Композициите му често са окачествявани като смели и предизвикателни, експериментални и авангардни. Негова творба бе изпълнена на сватбената церемония на Принц Уилям и Кейт Мидълтън. Само преди месец изтъкнатият композитор бе удостоен със Златен медал от Кралското филхармонично дружество. Припомнете си още за сър Питър Максуел Дейвис ТУК

Извън музиката, той стана известен като отявлен защитник на природата. Въпреки това, маестрото бе въвлечен в скандал през 2005г., когато полицейски служители откриха в дома му тяло на лебед от защитен вид. Тогава композиторът посочи, че птицата е починала вследствие на удар в електропровод. Властите бяха шокирани от факта, че сър Питър им предложил да ги почерпи с птичето месо. Пред Би Би Си музикантът обяснява: „....бях отгледан във военно време и храната не може да се изхвърля”.