Премиера на българска композиция в Страсбург

Премиера на българска композиция в Страсбург

На 14 март 2016г.

Тази вечер от 20ч. местно време в църквата „Св.Павел” в Страсбург /втората по големина в града/ ще се състои премиерата на „Необятни светове” – концерт за маримба, ударни, пиано и струнен оркестър. Творбата е написана от талантливата композиторка Емелина Горчева, а солист ще бъде Мирослав Димов. Този концерт е първото от поредицата планирани събития по повод българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Съпроводът ще бъде осигурен от Филхармонията на Страсбург /La Philharmonie de Strasbourg/ под диригентството на Етиен Бардон. 73-годишният маестро събира 80 любители и професионалисти, които доброволно ще работят с младите български музиканти. Оркестрантите са част от дружеството „Приятели на младите артисти-музиканти”, което се стреми да насърчи постиженията на дарованията от новото поколение в класическата музика. За целта организацията работи с Музикалната академия в Страсбург. Програмата на концерта се допълва с творби от Чайковски и Сибелиус.

Концертът „Необятни светове”, създаден през 2014г., е въображаема реакция на „пътешествие във времето”, обяснява композиторката Емелина Горчева в ефира на Класик ФМ радио. Той разкрива духовната Вселена, която рефлектира чрез своите отблясъци върху настоящето и бъдещето. Необятни са посланията на частите на творбата - „Вихрушката на началото”, „Изгубената Атлантида” и „В наши дни”. Българската премиера на произведението се проведе в началото на 2016г. в концертната зала НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Какво сподели композиторката Емелина Горчева по повод двете събития? Чуйте в звуковия файл под снимката вляво.

Авторката Емелина Горчева е носител на 6 награди от различни конкурси по композиция, като 3 от тях са международни. Миналата година тя бе удостоена и с приз от Първите национални награди „Проф. Панчо Владигеров” -2015г. Възпитаничката на проф. Йовчо Крушев в НМА създава музикално-сценични произведения в различни жанрове- мюзикъла „Достатъчно”, музикално-театралната метаморфоза „Така ли прави всяка жена?” по мотиви от операта на Перголези „Слугинята-господарка”. Горчева е автор и на музиката към късометражния филм-мюзикъл „Eat me”, към пълнометражната провокативна кино-драма „No one”, симфонични творби и камерно-инструментални произведения, песни и миниатюри за пиано.

Какво още сподели Емелина Горчева в предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми, чуйте в звуковия файл под снимката вляво.