Френските олимпийци се борят с оркестър

Френските олимпийци се борят с оркестър

Посегателство срещу музикантите?

Френският национален олимпийски комитет (CNOSF) е поискал от цигуларя и диригент Жулиен Шовeн да заличи част от името на неговия оркестър ”Le Concert de la Loge Olympique”. Организацията е заплашила музиканта със съд, ако той откаже да изпълни поставеното условие в срока, който изтече през февруари 2016г.

”Le Concert de la Loge Olympique” е ансамбъл, създаден от Жозеф Булон, кавалер дьо Сен-Жорж през 1783г. Целта на оркестъра е била да съживи артистичния дух и богатия творчески потенциал в епохата на Революцията. Жулиен Шовeн решава да възкреси позабравения музикален състав, като не променя мисията и ценностите, заложени от композитора, който го основава. 37-годишният музикант залага на интерпретацията на бароков репертоар с инструменти от епохата.

Оркестърът придобива сериозен успех под това име, а сега е принуден да се откаже от своята музикална идентичност заради Френския национален олимпийски комитет, който е учреден през 1894г. Причината за това е определението ”Olympique” /„Олимпийски”/, което не е желателно да присъства, според организацията. Освен това, думата е използвана в наименованието на 1694 предприятия и 136 запазени марки във Франция.

В знак на защита, музикантите от оркестъра настояват пред CNOSF да спазва заложеното в Олимпийската харта, която насърчава основополагащите принципи на Олимпийското движение - взаимно разбиране в духа на приятелство, солидарност и честна игра. Оркестрантите считат, че при това положение ще се даде възможност на ”Le Concert de la Loge Olympique” да запази историческото си име, което е свързано с неговата художествена същност.

Казусът предстои да намери решение. Трудно е да се прецени как един оркестър може да спечели дивиденти от славата на Олимпийските игри, докато изпълнява класическа музика в престижни концертни зали или по време на музикални фестивали. Все пак, коментарът оставяме на вас.