Виктория Василенко – на конкурса „Кралица Елизабет”!

Виктория Василенко – на конкурса „Кралица Елизабет”!

В Белгия

Талантливата пианистка Виктория Василенко е единственият музикант, който ще представлява България по време на тазгодишното издание на престижния конкурс „Кралица Елизабет”, посветен на клавирното изкуство. По този начин младата пианистка ще се опита да подобри успеха на двамата български музиканти Пламена Мангова и Евгени Божанов, които се добраха до второто място на престижния конкурс, съответно през 2007 и 2010г.

 Тази година бяха изпратени рекорден брой видеозаписи на пианисти за предварителния кръг- 318! През февруари 2016г. селекцията бе извършена при закрити врата в Брюксел от 7-членно международно жури, в чийто състав бе включен изявеният български композитор, интерпретатор и музикален педагог Боян Воденичаров /носител на 3-та награда от конкурса през 1983г./. До първия кръг бяха допуснати 82-ма кандидати от 23 националности, от които 57 мъже и 25 жени на възраст от 18 до 29 години. Конкурсът ще се проведе под патронажа на Нейно Величество Матилда, Кралица на Белгия.

Новото поколение пианисти ще се състезава от 2 до 28 май 2016г. Полуфиналът ще се проведе в концертната зала „Флаже” с участието на Камерния оркестър на Валония под диригентството на Пол Мейер. Последната фаза от конкурса ще се състои в Центъра за изящни изкуства в Брюксел, където финалистите ще свирят с Националния оркестър на Белгия, дирижиран от Марин Алсоп. Лауреатите и полуфиналистите ще си разпределят наградния фонд, чиято обща стойност възлиза на 128 500 Евро и участия в поредица от концерти.

Припомняме ви, че през 2014г. очарователната българска пианистка Виктория Василенко взе участие в цикъла „Концертмайсторите”, като изпълни програма с музиката на Бетовен, партнирайки си на сцената с харизматичния български цигулар Елин Колев и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Преди това, те гостуваха във Франкфурт на Майн, където представиха България в рамките на инициативата на Европейската централна банка „Европейски културни дни”. Прочетете повече за Виктория Василенко ТУК