Почина Николаус Харнонкурт

Почина Николаус Харнонкурт

На 86-годишна възраст

На 86-годишна възраст в селището Санкт Георген им Атергау, в близост до езерото Атерзее, западно от Залцбург, почина големият австрийски диригент Николаус Харнонкурт. Причината – сериозно влошаване на здравословното състояние на маестрото. Съобщението за кончината бе разпространено от неговите близки. „На 5 март Николаус Харнонкурт си отиде от този свят, заобиколен от семейството си. Мъката, но и благодарността са големи. Беше една красива връзка“, отбелязва съпругата му Алис Хофелнер, цитирана от агенция АПА. Томас Ангян – директор на „Музикферайн" -Виена, където Харнонкурт е почетен член, отбеляза от своя страна, че „една ера достигна своя край“.

Улрих Кньорцер и Кнут Вебер, членове на УС на Берлинските филхармоници посочиха в официалното си изявление: „Николаус Харнонкурт, почетният диригент на Berliner филхармония и носител на медала Ханс фон Бюлоф, въплъщаваше жизнеността на класическа музика повече от почти всеки друг. Безпрекословното приемане на традицията беше ужасяващо за него. С неотслабващо любопитство и свежест, той разкриваше отново и отново музикалните партитури в по-различна светлина. По този начин ние научихме огромен музикален материал от него. Дарованието на Николаус Харнонкурт бе да трансформира неговото невероятно познание във фантастично оживено музициране. Дори последният му концерт с нас, през октомври 2011 г., бе с неотслабваща интензивност и той ще бъде запомнен от нас като връхната точка в съвместната ни работа. Николаус Харнонкурт беше в истинския смисъл на думата несравним музикант и прекрасен, близък приятел на Берлинската филхармония. Ще ни липсва неимоверно“.

Австрийският държавен глава Хайнц Фишер написа в съболезнователния си адрес до близките на прочутия диригент, че кончината на Харнонкурт „означава незаменима загуба за музикалния живот на Австрия и на света”.

Припомняме ви, че Николаус Харнонкурт официално обяви своето оттегляне от сцената по време на концерт на 6 декември 2015г. в „Музикферайн“- Виена. Още за маестро Николаус Харнонкурт прочетете ТУК