Наградата „Тонхале” за „Лекари без граници”

Наградата „Тонхале” за „Лекари без граници”

Връчването е на 8 март

Новият главен диригент на Симфоничния оркестър на Дюселдорф Адам Фишер обяви, че с тазгодишната награда „Тонхале” ще бъде удостоена неправителствената организация „Лекари без граници”. Събитието ще се състои на 8 март 2016г., като отличието ще бъде връчено в рамките на концерт в памет на децата, загинали вследствие на миграционната вълна, която заля Европа. По време на музикалната вечер ще прозвучи „Немски реквием” от Йоханес Брамс с участието на дюселдорфския хоров състав Städtische Musikverein и солистите Антония Бурве (сопрано) и Лаура Васар (баритон).

Наградата „Тонхале” за Човешки права възлиза на стойност 10 000 Евро. Средствата, дарени от приятелите и спомоществователите на културната инстутиция. Според официалното комюнике, „Лекари без граници” получава приза заради „ефективната си работа, извършена по региони в състояние на война или конфликт или опустошени от природни бедствия”.

От няколко десетилетия диригентът Адам Фишер заявява открито своите позиции на активен защитник на свободата на гражданите и човешките права. „С тези малки стъпки се надявам, че съм успял да накарам поне човечеството да реагира", посочва Фишер в изявлението. Организацията „Лекари без граници” демонстрира отлична работа в кризисни райони, които по този начин искаме да подкрепим", добави той.

Генералният директор (интендант) на Симфоничния оркестър на Дюселдорф (Düsseldorfer Symphoniker) и „Тонхале” - Дюселдорф, музикантът и журналист Михаел Бекер похвали „ясния ангажимент, заявен от Адам Фишер", като допълни, че „това е задача, която днес трябва да изпълнява всеки артист", добави той.