Италиански и български прими пеят любими оперни теми в „Примите на операта” в Зала 1 на НДК

Италиански и български прими пеят любими оперни теми в „Примите на операта” в Зала 1 на НДК

29.03.2016г., зала 1 на НДК

Звездите от Миланския оперен театър „Ла Скала” Габриела Мориджи и Алиса Зиновиева и брилянтните български солисти Мария Цветкова и Цветелина Малджанска се събират заедно на сцената на НДК за голямото събитие „Примите на операта” на 29 март.

В месеца на жената и в самото начало на пролетта Монте Мюзик подготвят уникален спектакъл с четири изключително различни и безкрайно красиви женски гласове, които ще изпълнят най-популярните и любими оперни арии в съпровод на оркестъра на Русенска опера с диригент Найден Тодоров.

Красивите произведения на Верди, Чайковски, Пучини, Калман, Лехар, Бизе, Белини и Гуно ще звучат на фона на красив декор, а специален гост на вечерта ще бъде примабалерината Весела Василева. Миниатюрна, нежна и с техника, на която биха могли да завидят много световни прими, Весела ще се присъедини към оркестъра, за да зарадва публиката и със солови изпълнения на фона на едни от най-красивите оперни композиции.

За „Примите на операта” творческият директор и диригент Маестро Найден Тодоров разказва: „Не очаквайте това да е просто концерт, затова и не го обявяваме като такъв. „Примите на операта” е събитие, спектакъл и красива емоция, породени от силата на женската красота и талант. За мен като диригент ще е огромна чест да дирижирам най-красивите теми в света на операта и тези прекрасни прими. Всяка една от тях е неповторима! Щастлив съм, че публиката ще се наслади и на соловите изпълнения на балерината Весела Василева.В нашето събитие ще има нюанси от всички емоции – радост, любов, щастие, малко тъга и много моменти на изненада. Нищо няма да е статично, ще Ви изненадваме непрекъснато и вечерта ще Ви се стори като миг, който обаче никога няма да забравите!”.

Събитието „Примите на операта” ще се състои на 29 март в Зала 1 на НДК, а билетите за него вече са в продажба в мрежите на Ивентим и Тикетпортал на цени от 20 до 70 лв.

ПРИМИТЕ

Сопраното Габриела Мориджи е родом от Торино, а изпълненията й са звучали на големи оперни сцени като „Ла Скала” в Милано, „Сан Карло“ в Неапол, Гранд опера в Париж и др. Известна е с уникалните си сценичните интерпретации, които представя с магнетична страст и чувственост.

Алиса Зиновиева вече е известна на зрителите на оперните суперпродукции в Зала 1 с изключителния си талант, артистичност, вродената й чувственост и безкомпромисни изпълнения. Родена в Латвия, завършва музикалния колеж „Дж. Мединс” в Рига, учи в Римската консерватория „Санта Чечилия”. Специализира в Академията на Миланския оперен театър „Ла Скала”. На същата сцена партнира на Пласидо Доминго в спектаклите на оперите „Двамата Фоскари” и „Симон Боканегра”.

Мария Цветкова е носителка на наградата „Кристална лира” за изпълнението й в “Катерина Измаилова”. Едно от най-нежните и въздействащи български сопрани, участвала е в десетки международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. Превърна се в любимка на публиката с изпълненията си в „Кармен” и „Турандот” на сцената на НДК.

Цветелина Малджанска е българска прима със световна известност. През 2001 г. Пласидо Доминго я кани да пее в Лос Анджелис. Избрана е от Хосе Карерас и Андреа Бочели за концертите им в София. Гласовите възможности на Цветелина заедно със силната й харизма са причината да гастролира на най-големите световни сцени.