Възстановяват портрет на Росини

Възстановяват портрет на Росини

224 години от рождението на композитора

На 29 февруари 2016г. в италианския град Пезаро бе отбелязана 224-тата годишнина от рождението на Джоакино Росини. В родното място на композитора бе изпълнена богата музикална програма с участието на възпитаници на Консерваторията, която носи неговото име и която в същия ден откри своята 134-та академична година. В музикалната вечер взеха участие оперни певци от “Accademia Rossiniana” в рамките на Росини Опера Фестивал, а на диригентския пулт се качи легендарният маестро Алберто Дзеда. Диригентът посвещава голяма част от живота си, за да изследва творчеството на Росини.

Още един повод за гордост за жителите на Пезаро е навършването на 200 години от премиерата на операта „Севилският бръснар” (20 февруари 1816г., Театро Аржентина в Рим). Ето защо през изминалите дни в града се проведоха поредица от музикални събития, сред които дискусии, прожекции, лекции и др. От управата на градските музеи на Пезаро организираха и две необичайни прояви. С помощта на местен фризьорски салон, мъжете, които посетят къщата-музей на Джоакино Росини, успяха да се възползват от бръснарски услуги с намаление. За дамите пък бе предвидена разходка из сградата в компанията на актьор, гримиран и преоблечен като изтъкнатия музикант.

Освен това, къщата-музей на Джоакино Росини стана инициатор на акция в подкрепа на изобразителното изкуство и съхраняването на паметта на композитора. Институцията предприе събирането на средства за възстановяване на един от най-известните портрета на Джоакино Росини, създаден от анонимен художник. Оригиналът присъства в серията портретни изображения, посветена на известни личности от Пезаро, която е част от колекцията на знатната фамилия Оливиери, притежаваща безценни шедьоври от света на изкуството. Един от най-популярните представители на този род е археологът Анибале дели Абати Оливиери, чиято сбирка от книги и печатни издания в края на 1756г. съставлява основното ядро от библиотечните фондове на Музея на Оливиери.