Почина Ери Клас

Почина Ери Клас

На 76-годишна възраст

На 76-годишна възраст почина естонският маестро Ери Клас. Един от най-влиятелните диригенти от Балтийския регион и дългогодишен преподавател по орксетрово дирижиране в Академията Сибелиус и гостуващ професор в Естонската музикална академия /където е и почетен доктор/.

Известният музикант е завършил консерваторията в родния си град Талин, където се обучава при естонския композитор и диригент Густав Ернесакс, както и консерваторията в Санкт Петербург, където му преподава Николай Рабинович. Професионалната кариера на Ери Клас започва в Болшой театър през 1959г., където дирижира в продължение на 10 години. Впоследствие е поканен в Естонската национална опера, където е избран за музикален директор- длъжност, която заема от 1975 до 1995г. Американският си дебют прави през 1991г., когато застава на диригентския пулт на Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис по време на Холивуд Боул. Това забележително участие отваря врати към следващи покани – от Оркестъра на Кливланд, симфоничните оркестри на Чикаго, Бостън, Минесота, Сан Франциско и др. Творческият му път го отвежда в най-престижните концертни и оперни зали; дирижирал е 100 симфонични оркестъра в 40 държави на 5 континента.Благодарение на диригентския усет и майсторство на Ери Клас, за първи път прозвучават Концерт за виолончело и оркестър № 1 (1986г. с Мюнхенската филхармония) и балета „Пер Гинт” от Алфред Шнитке(1989г. в Държавната опера на Хамбург).

През 2004г. получава място в управителния съвет на институцията. Ери Клас е бил главен диригент на Кралската опера в Стокхолм, на Симфоничния оркестър на Орхус (Дания), Оркестъра на Холандското радио и Филхармоничния оркестър на Тампере (Финландия). През 2005г. става инициатор и художествен ръководител на Летния фестивал „Биргит” в Талин.Ери Клас е носител на редица престижни отличия и почетни звания в Русия и Скандинавия. От 1999г. е Посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Любопитен щрих от неговия житейски път е работата му като народен избраник. През 1990г. Ери Клас става депутат във Висшия съвет на Естонската република. Още един куриозен факт е, че в младежките си години става шампион по бокс на Естония, а по-късно член на Олимпийския комитет на страната.

До смъртта си Ери Клас беше артистичен директор на Филхармонията на Талин и първи гост-диригент на Финланската национална опера.