Представят оперета за масовия туризъм в Барселона

Представят оперета за масовия туризъм в Барселона

Римейк на „Парижки живот” от Офенбах

Масовият туризъм, който завладя Барселона, се превърна в тема за нов оперетен спектакъл. Неговото заглавие е ”Oh my god Barcelona!” /„О, Боже мой, Барселона!”/. Постановката бе показана на 24 февруари в El Maldà Teatre de Barcelona. Действието на тази „малка комична опера”, както я описват създателите й от трупата „Братислава”, се развива през 21 век. Актьорите са герои в пиесата, които пеят и танцуват под звучите на музика, която изпълняват на живо. Текстовете представляват адаптация на либретото на „Парижки живот” от Жак Офенбах, което за първи път бе преведено на каталонски език. Сюжетът разкрива историята на хитър жител на Барселона, който се преструва на гид, за да заведе в къщата си богата туристка. Фарсове, измами и маски присъстват в отделните сцени помежду им, а сатиричната критика към буржоазния живот и интензивния туристопоток разкриват града в една по-различна светлина, която все повече заслепява чуждестранните гости.

„Ние не отъждествяваме туризма с криминално деяние, нито искаме да се присмеем на живущите в каталонската столица, а да отразим онова, което става”, подчертава актрисата Лаура Пау, която изпълнява една от главните роли. Пред испанската информационна агенция ЕФЕ, режисьорката Моника Бофил обяснява, че е избрала за първоизточник творбата на Офенбах, тъй като „музиката е прекрасна” и „темата е актуална”. По думите на постановчика, „това, което се е случило преди 150 години в Париж, изглежда, че става днес в Барселона. Изненадани сме, че неговите произведения не се поставят толкова често”. Бофил обяснява, че препратките са различни, както и отделните хумористични пластове, което счита за силни страни на постановката. „Всеки турист се чувства като героите ни в един голям град, в който има изкушения, насочени преди всичко към него, но които са преувеличения на действителността”, пояснява режисьорката. „Ние се присмиваме на изфабрикувания туризъм”, добавя тя.

Трупата „Братислава” отново посяга към оперетния жанр, който все по-рядко присъства на сцените в този регион на Испания. Първият успешен опит на състава бе с представянето на „Великата херцогиня на Геролщайн” от Жак Офенбах, чиято премиера се състоя през миналия сезон в Аудиторио де Барселона. Отзивите са положителни и довеждат до Награда „Бутака” за най-добър музикално-театрален спектакъл и най-добър артист за Алберт Руис. Аристичната формация, в която участват още Ана Лосано и Моника Портильо, носи името на словашката столица, тъй като е образувана именно там по време на стачка на авиодиспечерите. За спектакъла ”Oh my god Barcelona!” са поканени и още артисти, които ще се присъединят към младата трупа.

Автор:Георги Митов