Хендел и Хендрикс - в общ музей!

Хендел и Хендрикс - в общ музей!

В Лондон

Кое е общото между Георг Фридрих Хендел или Джими Хендрикс? На пръв поглед, единият е бароков композитор, от чието рождение днес отбелязваме 331 години, а другият- считан за най-виртуозния изпълнител на електрическа китара в рок музиката. Но вече има едно място в британската столица, което обединява тези уникални за своето време творци, живяли в разстояние на 240 години един от друг. То вече е отворено за посетители и разказва за живота на двамата музиканти. Ако попаднете на „Брук стрийт” № 23 в лондонския квартал Мейфеър, ще откриете Музеят на Хендел, който се подвизава под ново име „Handel & Hendrix in London“. В тази сграда са запазени обзавеждането, музикалните инструменти, редица картини и множество оригинални партитури, написани от немския композитор, прекарал 36 години в този дом. Тук е създадена и неговата оратория „Месия”, която отдавна е заела своето заслужено място в световната музикална съкровищница. Именно на втория етаж на това здание Хендел завършва своя земен път, като е погребан с държавни почести, а тленните му останки се намират в Уестминстърското абатство.

„Трудно е да се открие друга сграда в света с по-голяма концентрация на музикални гении”, твърди Алистър Старнак, председател на фондацията ”Handel House”. "Надяваме се, че с отварянето на етажа на Джими Хендрикс почитателите му ще могат да научат повече за неговия стил на живот, но и да разширят познанията си за класическия звук”, пояснява той.

Американският рок-китарист Джими Хендрикс е живял на третия етаж на сградата в периода юли 1968- началото на 1969г. До неотдавна помещението бе използвано за офис на Музея на Хендел. Реставрацията отнема две години, а инвестицията възлиза на 3,2 млн. евро. Днес посетителите на ”Handel & Hendrix in London“ могат да разгледат спалнята на Джими Хендрикс, където е изложена неговата акустична китара, а в хола - композирал някои от най-известните си песни. Напълно е запазена автентичността на подредбата на мебилировката, което неговата бивша приятелка Кати Ечингам описва като „пътуване назад във времето”.

До 31 август 2016г. в ”Handel & Hendrix in London“ може да бъде разгледана изложбата „Година от живота на Хендел”. Неслучайно акцентът е поставен върху 1723г., когато немският композитор се нанася в жилището, което сега е превърнато в музей. Това е една динамична година за изтъкнатия музикант, чиято кариера обогатява културния живот на Лондон по времето на Крал Джордж. В експозицията са изложени ценни предмети, които илюстрират най-важните събития в областта на литературата, театъра, изкуството, политиката и науката в тази историческа година.