Опера от жена-композитор- за първи път в Мет

Опера от жена-композитор- за първи път в Мет

След 100 години

За първи път от 100 години насам Метрополитън опера, Ню Йорк, взе решение да постави спектакъл от жена-композитор. Творбата е озаглавена "L'Amour de Loin" /„Любов от далеч”/, а неин автор е финландката Кая Саариахо. Произведението е показано за първи път по време на Залцбургския фестивал, по чиято поръчка е създадено. Постановката ще се играе в периода 1 - 29 декември 2016г. под диригентската палка на Сузана Мелки. Сюжетът на операта пренася зрителите в Средновековието и разкрива една дълбока и разтърсваща любовна история. Либретото, написано на френски език, разкрива романтичните трепети на прочутия трубадур от 12 век Жофре Рюдел. Той изпитва силни чувства и страст към графинята на Триполи, въпреки че никога не успява да се запознае лично с нея. Постановката е втората в историята на Метрополитън опера, която е написана от жена-композитор и представена пред публика. Първото заглавие е било "Der Wald", чиято премиера се е състояла през 1903г. Оперната продукция е дело на английската композиторка и суфражистка Етел Смит /Ethel Smyth/.

Постановката „Любов от далеч” е включена в програмата на сезон 2016/2017 на Метрополитън опера. Музикалната институция ще предложи 6 премиери от общо 26 оперни заглавия. Централно място сред тях заема операта „Набуко” от Джузепе Верди, където главната роля ще бъде поверена на считаният за най-известен оперен певец в света Пласидо Доминго. Испанският тенор ще бъде главно действащо лице, заедно с други знаменитости от света на оперното изкуство, ще се качат на сцената през май 2017г., когато ще бъдат отбелязани 50 години, откакто Мет се помещава в прочутия Линкълн център.

Следващият сезон на Мет ще бъде открит на 26 септември с операта „Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер, дирижирана от сър Саймън Ратъл, който догодина ще поеме ръководството на Лондонския симфоничен оркестър. Сигурно е, че и през новия сезон на Метрополитън опера ще пее българското сопрано Соня Йончева, която ще продължи участията си в операта „Травиата” от Верди, където играе Виолета Валери, и в операта „Бохеми” от Пучини, където се превъплъщава в ролята на Мими.