Геният на Верди- в „Четири”

Геният на Верди- в „Четири”

Говори Ивайло Христов

Смях, въздишки и сълзи, които разказват за опитите и възможността да се справиш с възрастта и старостта- такъв коктейл от емоции очакват зрителите на най-новата театрална продукция на Националния дворец на културата. Това е премиерният спектакъл „Четири” по текста от Роналд Харвуд, носител на наградата „Оскар” за филма “Пианистът”. На 22 и 29 февруари от 19.30ч. на сцената на Нов театър- НДК ще се качат именитите български актьори Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев. „Спектакълът сякаш е писан за тях, без те да са бивши оперни величия”, обяснява талантливият актьор и режисьор Ивайло Христов в ефира на Класик ФМ радио. „Те не са играли заедно от студентските си години”, подчерта той. Сюжетът на спектакъла въвлича педантичния и изряден Редж, веселия и умен Уилф, волната и добросърдечна Сиси и изтънчената и загадъчна Джийн в поредица от сложни взаимоотношения.

Постановката разкрива живота на четиримата пенсионирани световноизвестни оперни певци, живеещи по една или друга причина в старчески дом, където търсят спокойствието и възможността да се влюбват в света около себе си, всеки ден по различен начин. Пиесата на Харвуд е вдъхновена от швейцарски документален филм от 80-те години, в който се разказва за дом за пенсионирани музиканти, основан от Джузепе Верди. От друга страна, в предстоящия спектакъл ценителите на класиката ще преоткрият гения на италианския композитор чрез музиката от неговия оперен шедьовър „Риголето”.

Сценографията и костюмите са дело на Марина Янева, а преводът е на Харалампи Аничкин. „Четири” е спектакъл за възможността да се вгледаш с любопитство и наивност в човека до себе си, дори когато си на 70 и въпреки присъдата на живота да си готов да живееш всеки ден като за последно.

Режисьорът и преподавател в НАТФИЗ Ивайло Христов, който бе отличен със „Златно перо” през 2015г., се вълнува не само от премиерата на тази постановка за изкуството, любовта и вечната младост. Той изрази безпокойството си от настъпващите промени в музикално-сценичните изкуства и изводите за състоянието на някои национални културни институти в т.ч театри и опери. „Нито е ясно какво точно се реформира, нито каква ще е целта...стратегическа задача на държавата е да се грижи за културата на този народ”, сподели той в предаването „Сутрешно кафе" с Георги Митов-Геми. Цялото интервю с Ивайло Христов по повод предстоящия спектакъл и тревогите в културния сектор, чуйте в звуковия файл под снимката вляво.