Намериха непозната кантата на Хендел

Намериха непозната кантата на Хендел

В колекцията на Тон Коопман

Холандският диригент и клавесинист Тон Коопман обяви, че е открита непозната до момента кантата, създадена от немския композитор Георг Фридрих Хендел. Произведението е написано за сопран и струнен ансамбъл. Това е неизвестна до сега версия на кантатата ”Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171. Тя е била част от прочутата частна колекция на самия Тон Коопман. На творбата се натъква американският музиколог Джон Робъртс от Калифорнийския университет Бъркли, който изследва творчеството на Хендел. Специалистът е категоричен, че не може да има никакво съмнение относно авторството на бароковия композитор, тъй като могат да се открият многобройни препратки към други негови творби. Една от тях е операта „Алмира”, поставена в Хамбург през 1705г., преди Хендел да замине за Италия.

Според нотния текст, единствено първата ария от кантатата е еднаква с известната до този момент, но цялото останало съдържание е съвсем ново. Освен това, произведението се различава от добре познатото, което е композирано за обой, две цигулки и басо континуо. Очевидно Хендел е написал кантата HWV 171a във Венеция или Флоренция, преди да пристигне в Рим през 1706г. Следователно, откритата творба е едно от най-ранните негови произведения, сътворени в Италия. Копистът е същият, който носи отговорност и за други две Хенделови кантати, които в момента се съхраняват в Британската библиотека.

Тон Коопман ще дирижира първата съвременна интерпретация на намерената кантата. Премиерата на творбата ще се състои на 9 април 2016г. в Концертгебау, Амстердам, като впоследствие ще бъде издадена на компактдиск. Партитурата ще бъде включена в многотомника Hallische Händel-Ausgabe, който обхваща цялото творчество на Хендел, благодарение на изследователя Джон Робъртс. Междувременно Коопман ще изнесе органов рецитал на 19 февруари в Двореца на изкуствата в Будапеща, а през март му предстои поредица от концерти в САЩ.