Мария Нейкова: „Ние възпитаваме в младите хора отношение към културата и музиката“

Мария Нейкова: „Ние възпитаваме в младите хора отношение към културата и музиката“

Виенски бал в София на 20.02

Столицата на Австрия може да се похвали с повече от 450 бала, но за България провеждането на Виенски бал е истинско събитие. Културата на характерните танци и музика, познати ни от дългогодишните традиции на Виена, ще бъдат пресъздадени и тук в София на 20 февруари. Най-новата история на тези балове за България започва от 1996г., когато Австрийското посолство у нас застава зад първия Виенски бал. Днес, вече 20 години по-късно, събитието е юбилейно, а зад неговото организиране стои сдружението „Виенски клуб“. Сдружението провежда танцовото-музикално представление ежегодно от 2000г. насам и това не е просто светско събитие, а събитие с благотворителна цел. Тази година за пореден път с част от приходите от продадените куверти ще могат да се осигурят средства в две направления – за проекти на „Деца с онкохематологични заболявания“ и фондация „Конкордия“ за нуждите на безпризорните деца.

„Виенските балове имат една особеност, която всички спазват – има основни детайли, които трябва да присъстват в едно такова събитие. И първото от тях е откриването с „дебютанти“ – разказва Мария Нейкова, генерален секретар на сдружението „Виенски клуб“, в интервю за Класик ФМ. Според традицията от преди повече от 200 години в Австрия и най-вече във Виена, „младите дъщери и синове на елита са били представяни на обществото, облечени в официални облекла“. А у нас, следвайки тази традиция, се оказва, че интересът от страна на младите участници /професионални или непрофесионални танцьори/, става все по-голям: „Ние продължаваме да се радваме на интереса на младите хора, който напоследък все повече се засилва. За нас това е наистина радостно, защото по този начин ние възпитаваме у младите хора едно друго отношение – към култура, музика, обичаи и традиции“ – споделя наблюденията си от последните години Мария Нейкова. Но освен дебютиращите в танцовото изкуство, всеки такъв бал съдържа и един друг много важен елемент – музиката и нейните изпълнители. Ето какво си спомня г-жа Нейкова за избора на музиканти при един от баловете в София: „Преди няколко години прояви желание да участва една певица от Австрия, сопрано, и ние казахме: „Добре, заповядайте!“ Но тогава участваха и много от нашите звезди на оперетата, и когато тя ги чу, каза: „О, защо не ми казахте, че такива изпълнители ще пеят - аз се притеснявам, че не съм на тяхното ниво“… Ние бяхме много поласкани и горди!“ А ето кои са звездите тази година: солистите от НМТ „Стефан Македонски“ Добрина Икономова и Богомил Спиров, ще свири Бален оркестър с диригент Игор Богданов, а режисьор и продуцент е проф. Румен Нейков.

Научете повече за традициите на Виенския бал от интервюто на Юра Трошанова с Мария Нейкова – може да го чуете под снимката вляво!