Моцарт и Салиери са писали заедно?

Моцарт и Салиери са писали заедно?

Откриха произведението им

Музикална композиция, написана съвместно от Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери, бе намерена в Прага. „Творбата е открита в архивите на Музея на музиката”, заяви неговия говорител Шарка Дочкалова. „Тази партитура е един изключително ценен документ”, добави още тя. Находката представлява екземпляр от либрето и партитура на кантата за глас и оркестър. Става дума за Кантата К477а от 1785г., която до сега се считаше за безвъзвратно изгубена, съобщава агенция Франс прес.

През юни 1785г. прочутото английско сопрано Нанси Сторас, която първа изиграва ролята на Сузана в „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, губи гласа си по време на спектакъл в Бургтеатър, Виена. След 4-месечно възстановяване, тя се появява в образа на Офелия от новата опера на Салиери „ Пещерата на Трофоний”. Щастливата вест за завръщането й на сцената става повод за създаването на кратка кантата, която носи заглавието „За възстановеното здраве на Офелия”. Авторите са Моцарт и Салиери, а в курсив е отбелязано наименованието „Корнети” /вероятно се отнася до преподавателя по пеене Алесандро Корнети/. Пресата по това време оповестява публикуването на композицията, която се появява под знака на Artaria, но нито един екземпляр не бива открит. Въпросният текст съдържа 30 строфи, които започват с думите "Lascia la greggia, o Fillide", и е написан от Лоренцо да Понте. Издателят на имперския кралски двор Йозеф фон Курцбьок добавя и нотния текст, който вероятно е писан в оригинал за сопрано и струнен състав.

Композиторът и музиколог Тимо Йоуко Херман, който е специалист по музиката на Салиери, попада в Музея на музиката в Прага и вярва, че откритието му е случайност. „Поинтересувах се от каталога на тази библиотека по интернет, за да потърся произведения на един ученик на Салиери”, споделя 38-годишният изследовател. „Зарадвах се, когато открих либретото на изгубената кантата, и когато ме попитаха дали желая текста на хартия, не можах да повярвам”, разкрива той. От издателство „Фридрих Хофмайстер” в Лайпциг обявиха, че ще издадат партитурата, която ще бъде представена през април 2016г. във фестивала Musikmesse - Франкфурт. Информацията бе потвърдена от фондация „Моцартеум” в Залцбург, без да се учочнява датата и мястото, на която откритото произведение ще бъде изпълнено пред публика. Не е изключено тази творба да прозвучи по повод тазгодишното отбелязване на 260 години от рождението на Моцарт и 225 години от кончината му.