София Копола прави дебют в оперното изкуство

София Копола прави дебют в оперното изкуство

Работи с Валентино в Рим

София Копола ще режисира спектакъла „Травиата” от Джузепе Верди в Операта в Рим. Предложението е отправено от модния дизайнер Валентино Гаравани. Той става почитател на Копола, след като остава изключително впечатлен от нейния филм „Мария Антоанета”. По думите му, кинодрамата от 2006г. балансира "класическото и модерното", поради което филмовата режисьорка ще се справи отлично и с Вердиевия оперен шедьовър. Действието отново се развива през 18 век, когато младата куртизанка Виолета жертва всичко в името на любовта. Постановката е базирана на романа „Дамата с камелиите” на Александър Дюма-син.

От Римската опера уточняват, че постановката на София Копола ще бъде изиграна 15 пъти в периода 24 май - 30 юни 2016г. Генералният мениджър на Фондацията на Римската опера Карло Фуортес заяви, че новата продукция на „Травиата” би могла да бъде вдъхновена от света на киното и ще се превърне в "значимо събитие".

София, която е дъщеря на легендарния кинорежисьор Франсис Форд Копола, спечели наградата „Оскар” за най-оригинален сценарий перз 2003г. за филма „Изгубени в превода”, в който участват на Бил Мъри и Скарлет Йохансон. Други нейни режисьорски успехи са „Обречени да умрат” и „Някъде”, които й донесоха отличието „Златен лъв” от кинофестивала в Берлин, припомня Би Би Си. Забележително е и участието й като актриса в трите части на филма „Кръстникът” и в първия епизод от поредицата „Междузвездни войни”.

Нейтън Кроули, който е работил по два от филмите от поредицата „Батман”, ще се включи в изграждането на сценографските решения на операта „Травиата”. В същото време, Валентино ще създаде костюмите за спектакъла, който ще режисира София Копола. За целта „маестрото на италианската мода” ще получи подкрепата на още двама дизайнери от неговата модна къща, носеща името му. Участието на прочутия дизайнер, който тази година ще навърши 84 години, ще даде огромен тласък на Римския оперен театър, чиито финансови ресурси бяха силно засегнати от финансовата криза в цяла Европа. Културната институция, която до неотдавна не функционираше, успя да преодолее трудностите, като намали разходите си и получи солидна държавна субсидия. Ангажирането на знаменитата кинорежисьорка и световноизвестния моделиер ще добавят допълнително звезден блясък, популярност и не на последно място, по-сериозни приходи в бюджета на Операта в Рим.