Чечилия Бартоли печели награда „Полар” за 2016г.

Чечилия Бартоли печели награда „Полар” за 2016г.

И Макс Мартин

Двама представители на класическата и популярната музика ще бъдат носителите на тазгодишните музикални награди „Полар”. Това са оперната певица Чечилия Бартоли и продуцентът и текстописец Макс Мартин. Призовете са в размер на 1 млн. шведски крони (105 000 Евро). Престижните отличия ще бъдат връчени от Кралят на Швеция Карл XVI Густав по време на официална церемония в Стокхолм, която ще се проведе на 16 юни 2016г.

Журито, което избира лауреатите, защитава избора на Чечилия Бартоли със следните аргументи: „ Със своя вокален диапазон от три октави и уникалната си способност да съпреживее напълно образа, който изпълнява, Чечилия Бартоли развива пеенето като форма на изкуство. Тя омагьосва публиката в големите световни оперни театри, като не разчита винаги на добре познатия репертоар. Тя също така предпочита да се потопи дълбоко в историята на музиката и да представи забравени музикални творби от 17-ти, 18-ти и 19-ти век, които са съвсем нови за днешната публика. Чечилия Бартоли добавя нова глава в историята на музиката, изгражда мостове между вековете и задълбочава нашето разбиране за културното наследство на Европа. Чечилия Бартоли ни показва, че извисените гласове могат да променят света”. Италианското мецосопрано се появява за първи път на сцена на 8 –годишна възраст. Професионалният й дебют е през 1987г. Носителка е на 5 награди Грами, като последното отличие бе спечелено през 2011г. за най-добра класическа вокална интерпретация за албума й ”Sacrificium”.

От организационния комитет на наградите поясняват, че Макс Мартин е известен в областта на популярната музика като създател на текстовете на 21 песни, които са били на върха на класацията „Билборд Хот 100”, и е бил продуцент на 19 от тях. Постижението му е съизмеримо само с това на Пол Маккартни и Джон Ленън. Някои от песните, написани от Макс Мартин, се изпълняват от поп-звезди като Кейти Пери, Тейлър Суифт, Джъстин Тимбърлейк и др. Макс Мартин е вторият швед, който има шанса да бъде удостоен с ценния приз, след хоровия диригент Ерик Ериксон, който го получава през 1997г.

Музикалните награди „Полар” са основани през 1989г. от мениджъра на популярния шведски квартет „АББА” Стиг Андершон. Три години по-късно са раздадени първите отличия. След кончината на музиканта през 1997г., неговата дъщеря Мари Ледин става изпълнителен директор на наградите, а синовете й Ларс и Андерс Андершон са членове на организационния комитет. Сред носителите на „Полар” през годините ще отличим имената на Енио Мориконе, Рене Флеминг, Исак Щерн, Йо-Йо Ма и др.