Фабио Луизи – лидерът на музикалните институции във Флоренция

Фабио Луизи – лидерът на музикалните институции във Флоренция

57-годишният диригент се бори с кризата в Италия

Известният оркестров диригент Фабио Луизи бе избран за Главен диригент на театъра на Маджо Музикале Фиорентино. Той ще замени на поста своя колега Зубин Мета, който ръководи институцията от 1985г. и ще се превърне в “генерален директор с пожизнени заслуги” след като италианеца поеме правомощията си през април 2018г. През същата година се прибавят и нови отговорности за 57-годишния маестро, който става Музикален директор на Операта във Флоренция – пост, създаден специално за него. Задълженията му включват дирижирането изцяло поне три оперни продукции и няколко симфонични концерта в града, като ангажиментите му са предвидени за 5 сезона напред. Луизи ще работи заедно с интенданта Франческо Бианки за по-сериозното утвърждаване на оперната трупа не само на национално ниво, а и в международен план.

Новото назначение се извършва в момент, в който музикалните институции в Италия се борят усилено с кризата и най-вече с културната политика на Берлускони и неговите последователи. Оперните театри са подложени на финансово орязване на бюджетите си, а оттам и на дейността си. Едно от изключенията е общинската управа на Флоренция, която разчита на засилване на музикалните прояви в града, превърнал се в един от най-големите центрове на културен туризъм в Италия. Дори през 2011г. Маджо Музикале Фиорентино се сдоби с ново седалище, станало възможно благодарение на гениалния италиански архитект Паоло Десидери. “Ние трябва да покажем в този труден момент, че имаме желанието да се развиваме, да задълбочим и укрепим тези връзки с водещите артисти на нашето време- диригенти, солисти, певци. Аз и администрацията на Операта на Флоренция и Маджо Музикале Фиорентино ще работим за връщането на онова, което те бяха в миналото- едни от най-важните музикални институции в Европа и света”, изложи позицията си Фабио Луизи в специална декларация, изпратена до медиите.

Припомняме ви, че понастоящем Фабио Луизи е главен диригент на Метрополитън опера, Ню Йорк (от 2011г.) и музикален директор на Операта в Цюрих (от 2012г.). През септември 2014г. бе избран и за главен диригент на Националния оркестър на Дания (с встъпване в длъжност през 2017г.)