Операта в Тбилиси отново отваря врати

Операта в Тбилиси отново отваря врати

След 6-годишен ремонт

Оперният театър в грузинската столица Тбилиси отново отвори врати след 6-годишен ремонт, съобщава Би Би Си. Реставрацията на културната институция възлиза на 40 милиона щатски долара, които са са платени от милиардерът и филантроп Бидзина Иванишвили. Той е сочен за най-богатият човек в страната и освен това е бил неин министър-председател.

Сградата на оперния театър бе открита с богата културна програма, която включва не само постановки, а и изложби и филмови прожекции. Първият спектакъл, който е поставен за новия сезон, е „Абесалом и Етери”, написана от грузинския композитор Закария Палиашвили през 1919г. От 1937г. до днес театърът носи името на изтъкнатия композитор, а неговата творба е базирана на поема от местния фолклор. През 2004г. фрагмент от това произведение е адаптирано за Националния химн на Грузия.

Операта в Тбилиси е най-старият оперен театър в Грузия и една от най-авторитетните културни институции в региона. Тя е построена през 1851г., когато Грузия е била част от имперска Русия. От 1896г. сградата придобива екзотичен неомавритански стил благодарение на видния архитект от балтийско-немски произход Виктор Йохан Готлиб Шрьотер. Въпреки че декорациите напомнят на културата на Изтока, интериорното оформление на фоайетата и основната зала са сходни с тези на една типична европейска опера. Театърът е понесъл щети от пожар, който избухва през 1874г. Впоследствие успява да оцелее както по време на Съветската ера, така и след Гражданската война в Грузия. Днес в него се помещава Държавният балет на Грузия под ръководството на световноизвестната балерина Нина Анианашвили. Този „храм на белкантото” е домакин на важни културни събития и е традиционно място за отбелязване на национално значми прояви и дори встъпване в длъжност на президент. Капацитетът на оперния салон е 2200 места, което го превръща в най-голямата зала за различни концерти и мероприятия. Редица оперни артисти са пяли на тази сцена, сред които Монтсерат Кабайе и Хосе Карерас.