Свирят на най-големия орган в Южна Америка

Свирят на най-големия орган в Южна Америка

Намира се в Мексико

Наричат го „Монументалният орган на Националния Аудиториум”. Намира се в Мексико-сити и представлява най-големият орган в Южна Америка. Изграден е от 15 633 тръби и може да възпроизведе до 250 различни тембри. Най-малката тръба е с размер 1,5 см., а най-голямата – над 10 метра.

За първи път на този уникален музикален инструмент ще свирят двама органисти от световна величина- Давиде Пина от Италия и Виктор Урбан от Мексико. Концертът на 7 февруари включва „Токата и фуга" в ре минор от Й.С.Бах, “The Lost Chord” от Артър Съливан и „Готическа сюита”, оп.25 от Леон Бьолман. „Концертът е важен, защото малцина знаят, че разполагаме с такъв мощен инструмент, а целта ни е публиката да осъзнае този факт и да го оцени”, споделя Урбан, който е председател на Националния съюз на органистите в Мексико. „На нашия континент рядко се организират органови концерти, а когато това става, се използва електронен орган”, допълва музикантът.

Конструирането на „Монументалния орган” започва през 1934г. в Двореца на изящните изкуства, който се намира в мексиканската столица. Цели 22 години по-късно Федералното правителство одобрява замяната на старите компоненти в инструмента и закупуването на нови материали на тяхно място. След 9-месечни усилия, органът е готов за първия си концерт, изнесен на 23 ноември 1958г. От тогава той става център на музикални събития и фестивали в Националния Аудиториум на град Мексико. Но скъпоструващата поддръжка постепенно разрушава инструмента, чиито последен звук е възпроизведен през 1973г. Затишето продължава до 2000г., когато е преоткрит тържествено след 2-годишна работа по проект за възстановяването му. Органът заема пространство колкото 7-етажна сграда, а теглото му е близо 50 тона. Към внушителните данни за този инструмент ще добавим само 5-те клавиатури с по 61 клавиша, 1 педалиера, 198 регистрови ключа, а също и 10-те вентилатора, всеки от които с по 8 мотора, и 51 духала.

Автор:Георги Митов