Леонидас Кавакос ще получи наградата „Сонинг”

Леонидас Кавакос ще получи наградата „Сонинг”

През 2017г.

Цигуларят Леонидас Кавакос спечели наградата „Леони Сонинг”, която ще му бъде връчена през 2017г. Престижното отличие се присъжда ежегодно на композитор, инструменталист, диригент или певец от 1959г. Изборът на лауреатите е поверен на управителите на Музикална фондация „Леони Сонинг“, основана шест години по-късно. Тази година равностойността на приза възлиза на 600 000 датски крони (460 000 британски лири). Наградата „Сонинг” ще бъде връчена официално на церемония в Копенхаген на 12 януари 2017г., като проявата ще бъде част от мини-фестивал, в който носителят ще изнесе рецитали и майсторски класове.

Председателят на фондацията, която връчва отличието, Есбен Танге описва Кавакос като „един от най-експресивните цигулари, които могат да се чуят днес”. Тя допълва, че музикантът „интерпретира цигулкови шедьоври от Бах и Моцарт до класически образци на 20 век с авторитет и дълбоко музикално разбиране. Неговите личностни качества, откровеност на сцената и виртуозитет позволяват да се открои неговото музициране като запазена марка на артист от висок калибър”.

Леонидас Кавакос ще се нареди в дългия списък с носители на наградата „Сонинг. Сред тях се открояват имената на Исак Щерн (1982), Ане-Софи Мутер (2001), София Губайдулина (1999), Мстислав Ростропович (1981) и др. Първият носител на наградата е композиторът Игор Стравински, а през ноември 1969г. отличието получава и великия български бас Борис Христов. И до сега големият оперен певец е единственият българин, удостоен с ценния приз.