Юбилейни монети за Виенския оперен бал

Юбилейни монети за Виенския оперен бал

От Австрийския монетен двор

Всяко уникално събитие заслужава своя ценен спомен. Ето защо по повод Балът във Виенската Щатсопер, чието 60-то издание предстои, Австрийският монетен двор изсече сребърни юбилейни монети. Техният номинал е 20 Евро, размерът им е 34 мм.в диаметър, а теглото- 20 грама. Австрийските монети са известни по целия свят със своето богатство от детайли. Върху новите метални парични знаци е изобразен един от акцентите на тържествената вечер, а именно - откриването, което включва танцови изпълнения на дебютантите. Ценителите ще открият на лицевата страна един романтичен сюжет, в който е вплетена млада дама, която държи в едната си ръка букет в цвят малина, докато млад мъж целува другата й ръка. Добавянето на цвят, което тук се въвежда за първи път, в съчетание със символиката на изображенията, създават магията на този ослепителен спомен от едно наистина зашеметяващо събитие.

Дизайнът на монетите е изработен от същински професионалисти в своята област- Томас Пезендорфер и Хелмут Андекслингер. Първият от тях е създател на прочутата златна инвестиционна монета „Виенската филхармония”, която е една от най-търсените европейски златни монети. Томас Пезендорфер е завършил Школата за метален дизайн в Щайр, централна Австрия, където научава, че гравирането е изкуство, а не обикновен художествен занаят. Тази формула, която следва в професионалния си път, го отвежда до ръководния пост на гравьорския отдел на Австрийския монетен двор. Същото учебно заведение завършва и Хелмут Андекслингер, както и комуникационни технологии във Университета на Виена. Това обяснява до известна степен и неговото решение да въведе цифровата технология при изработването на парични металните парични знаци в Австрийския монетен двор. Андекслингер е автор на дизайна на най-новата монета от 2 евро, с която през 2011г. бе отбелязана 10-ата годишнина от създаването на единната валута на Стария континент.

След 17-годишно прекъсване, причинено от избухването на Втората световна война и и преодоляването на първите гладни години в разрушена Виена, през 1956 г. „Виенския оперен бал” започва своята най-нова история. Той се провежда в чест на откриването на Виенската държавна опера, чиято сграда е възстановена след разрушенията от военните действия. Тази година връхната точка на сезона на баловете във Виена ще се състои на 4 февруари.