Моцарт на 260 години!

Моцарт на 260 години!

Днес

На 27 януари 1756г. в къщата на улица „Гетрайдегасе” №9 – основната търговска улица на австрийския град Залцбург, е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Днес 260 години по-късно това значимо събитие продължава да се отбелязва тържествено не само в родното му място, а и по целия свят. Всяка година около рождения ден на композитора, Фондация „Моцартеум” – Залцбург става домакин на „Седмица на Моцарт”. По време на този фестивал се поставят оперни спектакли, изнасят се симфонични и камерни концерти, представят се нови солисти и ансамбли, специализирани в интерпретацията на Моцартови произведения. Събитието се провежда за първи път през 1956 г. в рамките на около един месец и приканва посетителите от целия свят да преоткрият произведенията на „Детето-чудо” – да ги чуят отново, но с различно звучене. В рамките на фестивала къщата –музей на Моцарт в Залцбург посреща своите гости с вход свободен. На 27 януари честванията ще започнат с греяно вино и напитки в пространството пред културната институция. Тази година за музикалната атмосфера са се погрижили Salzburg Superar Choir и Junges Blech Salzburg, като съставите ще изнесат специална музикална програма с начало 20.00 ч. – часът, в който се появява на бял свят Волфганг Амадеус Моцарт.

Два концерта ще изнесе Виенската филхармония в рамките на Седмицата на Моцарт в Залцбург. Навръх рождената дата на композитора, новият музикален директор на Болшой театър Туган Сохиев ще се качи на пулта, за да дирижира Симфония № 35 от Моцарт, Симфония № 4 в ла мажор, оп.90 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди, както и Концерт за цигулка от Анри Дютийо със солист Рено Капусон. На 30 януари Виенските филхармоници ще изпълнят репертоар с творби от Менделсон под палката на Пабло Херас –Касадо.

Културните институции в България отбелязват тази важна дата в световната музикална история най-вече с посвещения на отделни концерти преди и след рождението на изтъкнатия австрийски класик. Навръх 27 януари обаче само две библиотеки в страната представят най-доброто от своите фондове, в които се съхраняват ценни партитури и звукозаписи на Моцаровите шедьоври. Подробностите ще научите от Светла Петрова, завеждащ отдел „Изкуство” в Регионална Библиотека „Дора Габе“ – гр. Добрич, и Пламен Генчев, който отговаря за отдел „Изкуство” в Регионална Библиотека „Априлов-Палаузов”- гр. Габрово. Чуйте повече в звуковите файлове под снимката вляво.