Генадий Рождественски получи немската награда „Шостакович“

Генадий Рождественски получи немската награда „Шостакович“

В Швейцария

Генадий Рождественски получи Международната награда „Шостакович“на Щатскапеле Дрезден. Наградата се връчва съвместно с ежегодно провеждания в Германия Фестивал на Шостакович в Гориш /Саксонска Швейцария/, където маестрото е поканен да дирижира през лятото на 2017г. Фестивалът се провежда от 2010г. насам, а наградата е акт на признание към прочутия 84-годишен руски диригент за сериозния му принос върху творчеството на композитора Дмитрий Шостакович. Според съобщение на Щатскапеле Дрезден, журито е имало предвид заслугите му „в областта на оркестровата музика за увековечаване паметта на руския композитор“. В течение на годините, в съветските времена, бидейки главен диригент на Симфоничния оркестър на Централната телевизия и всесъюзното радио, а също и на оркестъра на Болшой театър, Генадий Рождественски е дирижирал и записвал всички симфонии както на Сергей Прокофиев, така и на Дмитрий Шостакович. Сред свидетелствата, говорещи за приноса на Рождественски към музиката на композитора, е първото изпълнение на Запад на неговата Симфония № 4, което той е дирижирал на Фестивала в Единбург в началото на 60-те. През 70-те години на ХХ век диригентът възражда и операта „Нос“ в Московския камерен театър, откривайки захвърлено копие на партитурата в подземните помещения на Болшой театър.

Фестивалът в Гориш протича в рамките на три дни, с програма от три концерта. Идеята за неговото създаване е от 2009г. и възниква с цел да бъде дадена по-голяма гласност на факта, че самият Шостакович е посетил малкия курортен град Гориш за първи път през 1960г. Именно там той написва своя значим Струнен квартет № 8 в до минор, оп. 110, а според лични документи на композитора, това е единствената работа, която той е композирал извън Съветския съюз, припомнят от уебсайта на Щатскапеле Дрезден. Сред носителите на престижната награда „Шостакович“ досега са били Михаил Юровски, Наталия Гутман и Курт Зандерлинг. А през следващия месец Рождественски се завръща към Симфоничния оркестър на Чикаго, след 15-годишно отсъствие, за да дирижира отново Шостакович - първата и последната от неговите симфонии.

Преди няколко часа агенция ТАСС съобщи за инцидент с маестро Генадий Рождественски в Германия. На път за концерт в Дрезденската филхармония, той е получил сериозна травма, съобщава руската информационна агенция, като се позовава на съобщение от известния британски журналист Норман Лебрехт в неговия уебсайт Slipped Disc. Маестро Рождественски е бил принуден да отмени концерта на Дрезденската филхармония в неделя и е бил хоспитализиран. А от последваща публикация в Slipped Disc научаваме, че диригентът се възстановява. По думите на неговия агент „той е добре и ще пътува до Стокхолм. Надява се, че ще лети и до Чикаго следващата седмица“.