И Руан с ново музикално пространство

И Руан с ново музикално пространство

На 4 февруари 2016г.

На 4 февруари 2016г. ще бъде открита нова концертна зала във френския град Руан. Става дума за Капелата на Корней, която се намира в столицата на област Нормандия. Сградата е конструирана от йезуитите през 1615г., като първият камък е положен от Мария ди Медичи. През епохата на Наполеон божият храм е превърнат в Музей на изящните изкуства /1799г./. Зданието претърпява сериозни щети след бомбардировките над Руан през 1942г. в рамките на Втората световна война. От тогава залата се използва само в отделни случаи заради добрата си акустика и са извършени малки поправки. Сериозният ремонт стартира преди няколко години, като за целта е отпуснат бюдежет в размер на 9 милиона евро. Така залата днес е реставрирана и готова да покани първите 693-ма ценители на класическия звук, които да заемат съответния брой места. 

Концертът за откриването на новата зала е поверен на седем основни музикални формации и културни институции- Операта на Руан, „Поем Армоник”, хор Акцентус, Хангар 23, „Мезон илюмине”, Музикантите на Нормандия и Академия Бах. Те ще отговарят и за програмирането по време на първия сезон на музикалното пространство, в което ще звучи от барокова до джаз и етномузика. Целта е това средище да се превърне в място за срещи на професионални музиканти и любители, както и за нетрадиционни артистични форми, с които да се привлече нова публика.

Предстои обявяването и на международен музикален конкурс за млади таланти, организиран от Вeнсан Дюместр и формацията „Поем Армоник”. Инструменталистите, които свирят на цигулка, виолончело и виола да гамба и желаят да се включат, ще трябва да изпълняват бароков репертоар. Първото издание на конкурса ще се проведе от 8 до 11 септември 2016г, а в журито присъстват имената на самия Венсан Дюместр, както и на Рейчъл Поджер, Филип Пиерло, Гаетано Назила и Фридерике Хойман.