Кой ще дирижира Оперния бал във Виена?

Кой ще дирижира Оперния бал във Виена?

Пласидо Доминго

Испанският тенор Пласидо Доминго ще бъде главното действащо лице на откриването на Оперния Бал във Виена на 4 февруари. „Кралят на операта”, който наскоро навърши 75 години, ще пее по време на откриването, както и ще дирижира членове на Виенската филхармония и Виенската щатсопер. В програмата са включени ариите "I'm off to chez Maxim's" и "Silent Lips" от оперетата "Веселата вдовица " от Франц Лехар заедно с руското сопрано Олга Перетятко. Големият оперен певец ще влезе в ролята на диригент, като под неговата палка ще прозвучи увертюрата към операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини.

Виенският Оперен Бал се провежда за първи път през 1935г. и е едно от най-бляскавите и важни събития в сезона на баловете в Австрия, който се провежда от януари до март. Той привлича силно вниманието на световната общественост през 90-те години, когато гостуват кинолегендите Джина Лолобриджида и София Лорен. В предстоящия „Бал на баловете” ще се включи американската актриса Брук Шийлдс. По време на събитието тя ще бъде дама на австрийския предприемач Рихард Лугнер, който от 1991г. насам не пропуска да покани световноизвестна знаменитост, която да го придружава.Всяка година в бала участват ярки представители на политическата класа, бизнеса и културата на Австрия.

Цената на най-евтиния пропуск възлиза на 290 евро, като не се осигурява отделно място, а най-скъпият- над 20 500 евро, предназначен за ложа с капацитет 10 души. Повече от 800 бутилки първокласно шампанско от отбрани сортове грозде ще бъдат предназначени за консумация от гостите, чиито брой наброява 5000 души. Множеството ще се впусне във вихъра на танците на дансинга, който се оформя след като бъдат преместени креслата за публиката в залата на Виенската щатсопер. Церемонията за начало на бала включва специално подаден сигнал от диригента с думите "Alles Walzer" („всички на валса”).